fredag, maj 15, 2009

Marit (fp) är ingen gnällkärring...

Folkpartiet är som liberalt parti din trygghet vid valet av politiker till Europa parlamentet.Vi har idéerna för att göra EU ännu bättre:
1. Samarbete för miljön.
2. Samarbete mot brott.
3. Samarbete för bättre mat.
4. Ja till Euron.
5. Modernare Europa.

Vill du veta mer om var respektive politiker står för så logga in på www.folkpartiet.se


Det här är Marit Paulsen (fp) - jag intervjuade henne i samband med marknadsföring av Rörstrandservis för 20 år sedan. Hon var klok redan då. Bl a sa hon - " sopor är en tillgång, fast på fel plats". Långt senare började man källsortera och utvinna sopor i kretsloppet och som förnyelsebart. 
Därför är det självklart att Marit skall sitta i EU-parlamentet. Hon arbetar envist och vasst för de frågor som hon brinner för. Ta del av hennes politik på följande plats: 

Marit Paulsen säger, "Jordbrukspolitik är så oerhört tråkigt. Men eftersom jag är en tråkig tant, så kan jag sitta i jordbruksutskottet, och sitta där tills vi blir färdiga."


Företag tar samhällsansvar för letterna.

"Har man en gång sett de hemförhållanden många barn på den lettiska landsbygden växer upp i, är det omöjligt att inte vilja göra något för att hjälpa dem", det säger Andreas Ericson, butikschef på Citygross.
Citygross är en växande livsmedelsrörelse i Sverige och som ägs av familjen Bergendahl och Bergendahlkoncernen. Snart kommer Citygross att etablera sig i Borås - vid Viaredsmotet.

Det är klart att de har egna intressen med att hjälpa. Men det humanistiska inslaget stärker deras varumärke. Förutom att vara lönsamt vill man uppfattas som en snäll och hjälpande verksamhet.

LETTLAND GÅR PÅ KNÄNA
De svenska bankernas optimism om tillväxten i baltikum fick tvärnit i samband med finansoron i världen. De svenska bankerna - Swedbank, SEB, Nordea var några av bankerna som satsat miljarder i Lettland och står nu med svartepetter. 
Krisen kommer att bli plågsam för låntagarna i Lettland men också för Sverige. Den svenska exporten till Lettland var 2008 ca 3,6 miljarder, motsvarande period januari-februari 2009 var minus 50%. Nästan lika illa är det för Lettlands exportindistri och där ligger problemet med arbetsmarknaden med noll tillväxt. Massarbetslöshet som främst drabbar människor på den lettiska landsbygden, har ännu inte märkt av ett stigande välstånd i landet under senaste decenniet. Och definitivt inte nu.
Det är ett faktum att de redan hårt prövade, får det ännu sämre.

Hjälpsändningar är naturligtvis nödvändigt när människor lider och kan bli grogrund för aggressioner av olika slag.
Hjälpinsatser av den typ som Citygross anordnar tillsammans med KFUM kommer förmodligen att följas upp av fler hjälpinsatser för de värst drabbade familjerna.

Jag är övertygad om att det överflöd som vi har i våra länder lätt kan omdistribueras till drabbade. Bara bäst före datum - vilket innebär mängder av varor - som slängs och är helt tjänliga som föda, skulle kunna försörja tusentals människor varje dag.  
Min uppfattning är att det är dags för oss politiker att fundera över hur vi kan skapa nya system för insatser till olika drabbade. Snabba insatser. Först mat. Sedan system för egenförsörjning. Förmodligen skulle vi kunna finna verksamheter att exportera.
Då handlar det inte i första hand att bygga upp ländernas städer med snygga skyskrapor och exklusiva shoppingcenter. Där har bankerna ett massivt ansvar. Insatserna borde naturligtvis ha varit att "bygga upp" ländernas samhälls- och infrastruktur, industri och tjänstesektorer som gör dem självförsörjande, konkurrenskraftiga och levande.

 

onsdag, maj 13, 2009

Premiär för Lars Gustafs politiska blogg.

Hej, välkommen - den här sidan har funnits ett tag. För att känna av cirkusen.
Nu startar min egen cirkus. Jag har äntrat manegen.

Nu påbörjar jag min politiska turnéplan genom min blogg: http://lars gustaf-fp.blogspot.com

Du som också vill känna andra sidor hos mig kan logga in bl a på; http://larsgustaf.blogspot.com
- den är känd som min konstnärliga sida.
På respektive sida finns mer om mina hemsidor som har premiär i uppdaterade former fr o m augusti 2009. 
Facebook, Linkedin mfl finns jag på redan och dessa kommer successivt fram till augusti att sorteras och redigeras. 
Hej, än en gång välkommen!

Telekom-paket i graven efter Frankrikes val att stänga av fildelare.

Frankrike är opålitliga i sin politik. I alla fall när det gäller telekom.
Inom EU har man precis lagt fram ett enormt reformpaket för hela den europeiska telekomsektorn. Mot all förmodan röstade parlamentet i Bryssel i förra veckan för ett tilläggsförslag att ingen ska kunna stängas av från internet utan ett domstolsbeslut i frågan.
Det innebär att en internetoperatör inte kan stänga av en abonnent i väntan på domstolsbeslut. En idé som inte är populär bland EU´s regeringar.
Tvärtemot reformpaketet går nu Frankrikes parlament och röstar igenom en lag som ger myndigheterna rätt att stänga av fildelares internetuppkoppling. Alltså direkt kollisionskurs med EU-parlamentet. 
Min uppfattning är att detta är att förklara krig med det nya samhället, unga och fria krafterna. Frankrike är på fel väg. Hela projektet kan bli en ödesfråga inom politiken framöver - en generationsmotsättning - gamla politiker som inte begriper vad det handlar om mot de unga som vill kommunicera och dela med sig av erfarenheter och upplevelser. 
En möjlighet på vägen är likt det system som Apple lanserade med iTunes, i vilket fall skall inte politiker in och begränsa kommunikationsverktyget internet och fildelning.
Dags att politikerna vaknar upp!

Konstfackelev i centrum vid vernissage.


Enskilt verk med största uppmärksamhet - så kan man sammanfatta Anna Odells medverkan på Konstfacks vårutställning.
Det är intressant ur konstteoretiskt- och även konstvetenskapligt perspektiv att verket tagit så stor plats i media. Eller är det? 
Frågor kring verkets verkliga innehåll är intressant. Min egen uppfattning är att bra verk ställer saker och ting på ända, ifrågasätter, chockerar eller får betraktaren att känna olust, ånger osv. I detta fall har Anna Odell lyckats suveränt. 
Att skapa verk bara för uppmärksamhet är egentligen inte så knepigt. Det kan de flesta. Men att skapa med verkligt innehåll det är svårare.
 
Att Anna Odells aktion på Liljeholmsbron verkligen hade budskap och innehåll råder ingen tveksamhet om. Hon har själv varit drabbad inom psykvården. - "Den slutna psykvården är den mest maktfullkomliga del i samhället vi har och som patient blir man fråntagen alla sina rättigheter",  säger Anna Odell. 
Många har virituellt blivit indragna i verket, (allmänhet, polis, psyk- och sjukvårdspersonal mfl) och därmed har verket fått ett kontextuellt innehåll med flera dimensioner som är intressant, tycker jag.
Om hennes verk kan fokusera på innehållet så uppmärksamheten leder till diskussion och förhoppningsvis bättre psykvård - då är detta ett stort verk av Anna Odell.
Hela hennes projekt innehåller samverkande delar av Okänd, kvinna 2009-349701.

/Bilden ovan har inget med Anna Odells verk att göra, det är min egen bro. Öresundsbron som exempel på att öppna upp mellan människor - kommunikation.

tisdag, maj 12, 2009

EU kan räkna med pirater.



Det är inte bara utmed Somalias kust det seglar pirater. Även i Bryssel lär det segla upp en och annan pirat. 
Piratpartiet får alltfler sympatisörer - vilket inte är märkligt alls.
Unga människor som tillhör den "nya världen" tar domen i Pirate Bay-målet som ett skämt. Min uppfattning är att politiker och jurister hanterar något de inte alls behärskar. Det råder en stor okunnighet kring t ex IPRED-lagen. 
Det politiker och jurister gör just nu är att ifrågasätta hela internet som den kommunikationslänk den är mellan alla människor och folkslag.  
Hela internets grundfilosofi att ju att dela med sig. Fransmännen beter sig naivt och superkorkat.
 
IPRED är förkortningen av "International Property Rights Enforcement Directive" och är ett direktiv från EU. Dessvärre är det så att majoriteten i EU-parlamentet är åldriga politiker som står otroligt långt ifrån de ungas lättrörliga mönster. Här får alla politiker gå en match. 

Jag är definitivt för fildelning, - regler, javisst, det välkomnas? Men inga förbud - det är liberalt att tänka så. Det händer mycket nu, bland operatörer och olika telekomföretag - de andas marknad och pengar och nya  kunder. Jag är övertygad om att förbud är inte lösningen utan kloka lösningar. Världen har blivit gränsfri - i rymden, - den som vill sätta upp gränser även där är stendöd, anser jag. 

Intressant debatt om konsten i samhället.

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (m) blev ordentligt irriterad och fördömde Konstfackelevernas installationer och konstnärliga uttryck nyligen. Hon ansåg att rektorn på Konstfack skulle ställas till svars. Dömas.
Nyligen ansågs också att jurister skulle förhandsgranska de konstverk som skulle visas på examenssutställningen. Jag jämte många andra ansåg detta hårresande och dömde ut vår kulturminister till ett kvalificerat B-lag bland ministrarna. Var står hon i kulturfrågorna? En föraktfull, farlig minister?

KONST ÄR INTE ATT BE OM LOV ELLER BLI CERTIFIERAD.
Fullkomligt orimligt med de uttalanden vår kulturminister gick ut med. Det visar bara på okunnighet och rädsla, anser jag. 
Förr i världen var det på museer, konsthallar och gallerier som debatten om konsten i samhället uppstod. Nu har även scenen förflyttats ut i vår vardag.

Professorn i biblioteks- och informationsvetenskap Eva Hemmungs Wirtén  uttalade sig nyligen i SvD 26 april, att - " En kultur där vi hela tiden måste fråga om lov innan vi gör något skapar en rädsla för allt kulturellt användande". 
Det innebär att konsten kommer att bli uddlös och sakna allt det som bär fram konsten i olika former.

Progressiv kultur i alla former är budskapsbärare och anstiftare till en opinion i syfte att lyfta frågor, få människor att reagera, för eller emot, oavsett om innehållet är vackert eller väcker avsky. 
Jag skrev samma dag kulturministern gjorde sitt utspel på min Facebook-sida att hon är farlig.
Nu när vi vet lite mer kring de elever som gav debatten ett ansikte, har de haft rätt i sina konstnärliga utspel. Anser jag. 

KONSTFACK SOM PROVOKATÖR
Anna Odell går sista året på Konstfack i Stockholm. Som en del i hennes examensarbete fejkade hon en psykos den 21 januari i år. Nu i efterhand visar det sig att det var en iscensättning av det som hände henne själv 1995.
Mitt i den värsta massmediacirkusen valde Anna Odell att ligga lågt. Hennes ambition var att visa psykvården inifrån. Trots debatten om skattepengar och om vad som är konst eller inte valde hon att inte berätta om sin långa, såriga historia som psykiskt sjuk förrän det fanns ett konstverk att titta på. Det som hände på Liljeholmsbron den 21 januari i år var hennes seriösa mening att sätta fokus på brister och väcka diskussionen om hur psykvården i Sverige fungerar eller inte fungerar. Hennes verk innehåller bl a filminspelning, konstruerade filmer, ljudinspelningar och intervjuer. 

Min uppfattning är att god konst skall väcka opinion, ställa frågor, provocera - det är en viktig del av vår samtid och i hela konstnärsyrket och idéprocessen. 

Det är befriande att debatten höjs om etik och moral - på konsthögskolorna är dessa ämnen en självklarhet. Medan omgivningen utanför konstskolorna är nervösa och mjäkiga i sitt förhållningssätt till de problem och företeelser som omger vår vardag. Tyvärr blev kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ytterligare en som hellre stoppar huvudet i sanden och ropar på förbud än tar tag i de verkliga problemet. Problemet är inte konsten. Eller konstnärerna. Det är hon själv.

/Bilderna har inget med Konstfack att göra. Den översta bilden har jag tagit på Judiska Museet i Berlin 2009. Den undre bilden är redigerad från en sekelskiftesbod 2008.

The Pirate Bay på Venedig-biennalen 2009.

Det här är anmärkningsvärt intressant. 
Den svenske kuratorn, Jan Åhman ansvarar för Venedigbiennalens internetpaviljong och har bjudit in fildelningsförespråkarna The Pirate Bay och Piratbyrån att delta i konstbiennalen. 
Jan Åhman vill med detta få en dialog mellan både telekombolagen, pirater och politiker. 
- "Det vore underligt att inte tillåta många olika åsikter i den här kontexten", säger Jan Åhman.

Folkpartiet i Europavalet - Ja till Europa.


Det är känt - Folkpartiet är Sveriges mest Europavänliga parti. Vi tror på ett förenat Europa och en internationalisering.

Folkpartiet är det enda parti som säger ja till att införa euron så snart som möjligt. Vi vill ha en ny folkomröstning senast 2011. Oavsett vad som än händer har vi euro-valutan tidigast 2012.

Folkpartiet vill att maten ska vara säker i hela Europa. Både konsumenter, producenter och djurskydd tjänar på stärkt livsmedelskontroll och bättre tillsyn.

Folkpartiet vill att Europa skall kraftsamla mot brottsligheten. Vi är det enda parti som tagit ställning för ett "Europas FBI" för allvarliga gränsöverskridande brott.


Vi i Folkpartiet vet vad som måste förändras i EU. Jordbruksstödet ska avskaffas och regionalpolitiken reformeras. Då frigörs stora resurser som kan användas till infrastruktur, forskning, klimatinvesteringar och andra framtidssatsningar.

Vi i Folkpartiet vill ha ett EU som välkomnar fler medlemsländer, för en gemensam asylpolitik och är mer öppet för arbetskraftsinvandring. Men naturligtvis också i grunden för att få en helhetsbild på vad respektive land har för sig. Inte att förglömma - EU är ett gigantiskt fredsprojekt.

Folkpartiet vet att frihandel och marknadsekonomi är grunden för välstånd. EU´s tullmurar ska rivas och handelshindren avvecklas.

Folkpartiet ger resultat - också i Europa. 
Tack vare Folkpartisterna i Europaparlamentet har dödsstraffet avskaffats inom hela EU. Offentlighetsprincipen har förbättrats, livsmedeskontrollen skärpts och konsumentskyddet breddats. 
EU lyssnar på Folkpartiet.
Vi måste förenas - så vindarna blåser åt samma håll. Sverige behövs i EU. Och EU behöver Sverige.




söndag, maj 10, 2009

Hamburger Bahnhof och Pinocchio 2008.


Med begrepp som "Hamburger Bahnhof, Tate, Guggenheim...",  profilerade sig Borås - Konststaden inför Konstmässan i Sollentuna. Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth invigningstalade inför mässans olika representanter. 
Lanseringen och publiciteten runt Pinocchio var intensiv och även infekterad under hela hösten 2007 och vintern 2008. 
Nu stod den lilla modellen av Pinocchio i montern och produktionen var nu i full gång på andra sidan Atlanten, i Walla Walla. I april 2008 anländer den 9 meter höga skulpturen i delar till Borås och invigs högtidligen i samband med Skulpturfestivalen i maj 2008.

Marknadsföringsstrategin  för detta projekt stod jag för. Initiativtagare var Bengt Swegmark (ansvarig för Abecita Konsthall) och Hasse Persson (chef för Borås Konstmuseum). 
Min uppfattning var att sätta Borås i ett annat fokus än bara som "textilstad". Att direkt i marknadskommunikationen tillföra namnen Hamburger Bahnhof, Tate, Guggenheim mfl kända konstmuseer tillsammans med Borås, är inte bara profilskapande utan också positionsskapande. En kompassriktning vart man siktar med Borås som Konst- och Kulturstad. För att få uppmärksamhet till Borås är det ganska klokt att inte förhäva sig, Borås kan knappast hävda sig i konkurrens med Berlin, New York eller London. Men som museum kan man mycket väl mejsla ut ett särdrag som väcker intresse och sympati. 
I grafisk form på stora annonsuppslag i konsttidskrifter och diverse foldermaterial och inte minst den gigantiska montern på Sollentunamässan - framstod begreppet med all tydlighet.
Massmediaintresset blev stort och i de ledande dagstidningarna återvisades montertexten med Pinocchio som den stora attraktionen. 
Hela projektet var ett samarbete mellan Borås Konstmuseum, Borås Textilmuseum, Abecita Konsthall och Ålgården. 

Folkpartiet Liberalerna firar 100 år i Borås.


En bild på Folkpartiet Liberalernas partiledare Jan Björklund. Han förstod allvaret i att vi kommer att bli kollegor i regeringen efter 2010.

Folkpartiet firade 100 års jubileum i Borås Stadshus. 100 liberaler hade sökt sig till festkvällen som startade med ciderdrink. Välsmakande förrätt och huvudrätt följdes av kaffe och praliner. Därefter ett antal tal, och några fick utmärkelser för lång och trogen tjänst. 
Den förre riksdagsmannen Lars Sundin hade skrivit ett historiskt dokument över Folkpartiets 100-åriga historia i Borås och Sjuhäradsbygden. 
Partiledaren Jan Björklund med rötterna i Skene, höll ett "EU-valtal" och beskrev vikten av Folkpartiets närvaro inom såväl riks- som den lokala politiken. 
Det håller man ju med honom om.


Min bordskavaljer Bengt Wahlgren är oftast en glad festprisse. 
Han ser glad ut efter denna fest också, och som ordförande i Kulturnämnden är han nöjd med valet av kvällens pianomusik och Jacques Brel-sånger . 
Jag ser ju rätt så nöjd och mätt ut också.

Borås Stadspark i förvandling - utan helhetssyn.


Det är en blomstrande Stadspark i Borås. Det börjar se ordnat ut. Snygga blomsterprakter som blommar i perioder och avlöser varandra i blomning och doft. Dofter som skänker sinnliga karaktärer och gör parken viktig som rekreationsställe och fristad för lugn och avkoppling. 
Det här är kulturens vagga. Att kultivera, skapa förutsättningar för grodd, tillväxt och skörd...

Med nya parkbänkar och papperskorgar i gjutjärn får parken en kvalitativ höjning. Men var finns strategin för parkens utveckling - vad vill stadsträdgårdsmästaren, vad vill politikerna?

Förstör inte de öppna gräsytorna för informella möten. Riv det fullkomligt anskrämliga kaféet med sina pelare- och pergola-kolonner som saknar både form och funktion. 
Bygg det projekterade Glashuset - det skulle lyfta Stadsparken till nya höjder. En levande kulturstation med kafé- och restaurangverksamhet med spontana utställningar och uppträdanden inom hela kulturspektrat. Liknande upplägg finns i en rad internationella städer.

Fundera över parken som mötesplats, som oas för avkoppling, rekreation, kultur mm - ifall dessa är ledord borde också konsekvensen bli en park som lever upp till dessa begrepp på olika sätt och vis. Då bör man också fundera över parkens nytta, gångstråk, flöden och platser för möten, upplevelser, picnic och vila mm. 
Minigolfbanan på toppen av parken borde kanske ersättas med en dansbana med tak och en liten scen för uppträdande och levande musik. 
Borås Stadspark med sitt centrala läge, har fantastiska förutsättningar. Med försiktig exploatering kan man skapa en vacker mötesplats och park för alla boråsare och turister. 




Jag vill göra kulturen till en valfråga.


Det är bra med en opposition som är idédriven. Leif Pagrotsky vill göra kulturen till en valfråga 2010. Det är jag glad för.
Alliansen är inte kulturfientlig men inte heller överdrivet aktiv för att skapa morgondagens kulturklimat. Folkpartiet är ganska ensamma på barriärerna för att få ett utökat kulturutbud och större investeringar inom kulturen. På alla plan och inriktningar.

Vi måste öka intresset för kulturpolitiken, vi behöver en aktiv debatt.
På Fullmäktigemöten har jag vid flera tillfället just belyst detta faktum att kulturpolitiken är viktig. Inte minst gäller det den lokala kulturpolitiken. Att vi nu t ex,  i dessa tider satsar ännu mer på barn och ungdom. 

DANS, TEATER och MUSIK
-"Kulturen är livet" - utropade en fransman inför en utställning i Paris för några år sedan. Han har rätt. Kulturen är en förutsättning för varje samhälles utveckling - framåt.

- Vi som arbetar kulturpolitiskt driver kulturell mångfald, ger förutsättningar för konstnärlig förnyelse och ser till att arrangörsskapet breddas så att kulturen sprids. Det är när kulturen blommar ut i t ex varje stadsdel, vi kan se resultatet av vårt arbete inom olika områden.

BYGGA BROAR
Varje människa har rätt att ta plats och synas oberoende av sina resurser, oberoende av socialgeografisk och etnisk härkomst. Oberoende av funktionsnedsättningar, oberoende av kön, oberoende av sexuell läggning.
Allt humanistiskt och demokratiskt bildningsideal bygger på denna grundläggande tanke - om människors lika värde. Något som är oerhört viktigt för oss inom Folkpartiet Liberalerna.
Kultur och bildning är verktyg fär att stärka demokratin - genom bl a att bygga broar mellan människor för ökad kontakt, relation, och kommunikation. Det är bl a genom samtal vi lär känna varandra och får ökad förståelse för varandras olikheter.
I kristid är kultur helande och tillför betydande kvaliteter som kan avläsas genom lyckligare människor.





Eurocity i Borås och Älvsborgs län.



Vad vore bättre än att skapa en enhetlig valuta för Sveriges handelsstad - Borås?
Den frågan ställer jag mig nu och även ställde inför en Näringslivsgrupp för över 15 år sedan. Detta skedde i samband med någon av dessa Näringslivskonferenser som bl a Kommunalpolitikern Roland Andersson (s) var initiativtagare till. Då liksom nu är det komplicerat att väcka kontroversiella idéförslag. Men euron skulle kunna fungera som en parallell valuta i handelsområdet Borås och Älvsborgs län.


PARALLELLVALUTA
Min mening är att vi skulle kunna införa en parallell valuta i Borås och Älvsborgs län. I Höganäs i Skåne finns detta redan. En anpassning till Europa och euron skulle man kunna säga. Min uppfattning är att euron ska kunna användas överallt där det är praktiskt möjligt, det kan gälla butiker, hotell, restauranger, kommunikationer såsom flyg, tåg, buss och taxi. Att man också skall kunna ta ut euro i uttagsautomater. Idag kan man på flera platser betala med euro men inte få tillbaka växel i euro. Det är fullt möjligt om man inför ett parallellt valutasystem - det hör en handelsstad till, tycker jag. Folkpartiet i Halland komer at införa euron som handelsvaluta efter årsskiftet. I Höganäs kan man redan handla som man vore en europé och få växel i euro. Dags att reagera och positionera Borås som handelsstad. Det här är ett initiativ bland många som skulle förstärka den utåtriktade och internationella handelsstaden Borås.