tisdag, juni 09, 2009

Borås Stadspark i full blom. Men inga sopkärl?


Jag har skrivit om Stadsparken förut. Att den sakteliga börjar formas som en blomsterpark värd namnet. Planteringarna är allt oftare sinnligt formade och i fin kontrast till de öppna ytorna som inbjuder till relax och umgänge. Det vore synd att exploatera bort de stora ytor som inbjuder parkbesökarna att umgås med picnic.
Efter en lunch kan det dock se ut som en soptipp. Varför ställer man inte ut större sopkärl som slukar mer än en liten papperskorg?
Och den märkliga växtinstallationen vid sidan av Stadsparksbadet är minst sagt märklig. Växterna ser trötta ut och av växtslag som knappast hör hemma i svensk flora. Även palmerna på Sandwalls Plats kan man fundera över varför de hamnat där. Det är att våldföra sig på platsen i ivern att väcka uppmärksamhet och bli internationell. De stackars palmerna ser ju allmänt trötta ut och verkar inte heller känna sig hemma. Och det förstår jag.

Debatt i Radio Sjuhärad om vi politiker kan enas om någonting.


Radio Sjuhärad bjöd in representanter från de olika partierna i Borås för någon timmas debatt om EU och om partierna kan enas i någon fråga. Svaret torde bli noll. Varken ja eller nej.
Mycket kom att handla om Piratpartiets framgång i EU-valet. Vilka kom att locka en rad unga väljare till valurnorna.

Bert Karlsson som blev intervjuad via telefon, var förbannad över Piratpartiets framgång - de stjäl från upphovsmännen dundrade han på.
Jag själv försökte förklara att Fildelning i sig inte skall blandas ihop med upphovsrättigheter. Hela internetsystemet bygger på att dela med sig, dela upp, göra språk, text, film och bild tillgängligt. Upphovsrättigheterna är snarare varje konstnärs och artists ansvar att själva eller genom ombud skydda sina verk. Idag finns det redan system som erbjuder att man skall kunna dela med sig av information och betala för det. Apples iTunes är ett exempel på detta.
Jag tror att den största skaran människor vill göra rätt för sig och betala för en artists verk. Och genom en låg anslutnings- eller nedladdningsavgift skulle förmodligen alla betala för nedladdning och vilken artist som helst skulle blir tillgänglig för en helt ny världspublik och framförallt en mycket större än hon haft tidigare.
Jag är övertygad om att denna fråga är löst inom ett halvår och att det finns system som skyddar upphovsmännen och samtidigt erbjuder ännu mer nedladdningsbar information.

Grundskolorna i Borås närmar sig en katastrof.


Vad håller på att hända med Borås grundskolor.
Det röda blocket - minoriteten i Borås ger det borgerliga blocket - majoriteten, skulden till de försämrade resultaten i Borås skolor. Men problemen är större än så. Nedförsbacken började långt tidigare, innan nuvarande majoritet kom i beslutandeställning, en fördröjningseffekt alltså, men också en signal att skolorna i Borås inte mår särskilt bra.
Varför är tillståndet så illa med grundskolorna i Borås?
Svaren är förmodligen mångfacetterade - lärare som saknar behörighet, brister i pedagogik, svagt ledarskap, dåliga på krishantering, underbetalda och rektorer med otydliga, svaga ledaregenskaper - listan kan göras längre på faktorer som äventyrar barnens bildning och utbildning.

190:onde PLATS BLAND SVERIGES KOMMUNER
Borås hamnar på 190:e plats bland Sveriges 290 kommuner! Ett uruselt resultat som samtliga politiker i Borås måsta fundera över och ta på allvar. Ambitionen borde vara att Borås grundskolor ska ligga bland de 10 bästa i Sverige.

DE NYA SVENSKARNA
När det gäller behörighet till gymnasiet ligger Borås ännu sämre till. På plats 234 av 290 kommuner. Undersökningen visar att bara 75% av eleverna i Borås grundskolor når målen i alla ämnen, där hamnar Borås på plats 182.

En förklaring till Borås usla statistik kan bl a förklaras av integrationsproblematiken. Vi vet att utanförskapet finns och det vållar stora problem. Borås har också av tradition varit en kommun som varit duktig på att erbjuda invandrare en trygg plats
Många nya svenskar har svårt att följa utbildningarna och lektionerna. Därigenom också påverkar de resultaten negativt i sammanräkningarna.
En generell analys borde ge till svar att koordinera specialutbildningar till de nya svenskarna för studiemotivation och lärande. Kanske att hela familjer får lära samtidigt i vissa ämnen då även olika problem mellan generationer av olika slag förekommer. Många föräldrar till de nya svenskarna har gett upp att fostra sina ungdomar. De orkar inte ta itu med problemen av olika skäl.

OCKSÅ LÄRARPROBLEM
Vad som också krävs är förmodligen en ordentlig inventering av lärarbeståndet - och en utvärdering av kompetens, erfarenhet och lönenivåer. Eller omvänt - genom högre löner kan man ställa tydliga krav på lärarna. Professionella lärare ger motiverade och entusiastiska elever. En ordentlig analys av hela ledarskapet, från rektorer till lärare skulle förmodligen ge en del underlag till förändringar. TV-programmet om den kaotiska 9:onde klassens möte med professionella och entusiastiska lärare visar med all tydlighet att problemet inte är eleverna, utan lärarna och rektorerna.

måndag, juni 08, 2009

Marit Paulsen blev Folkpartiets valmagnet.


Det råder knappast någon tvekan - Folkpartiet har en valmagnet i Marit Paulsen. Bondmora och tant som hon själv säger att hon är har hon fått den lilla människan att förstå EU-frågorna. Genom hennes arbete för jordbruket, det närproducerade och blivit djurens språkrör har hon fått en skara att välja just henne. Hon är ärlig, uppriktig och rak. Och tydlig. Hon brinner för frågorna och med ett envist gnetande och engagemang har hon just det som många andra politiker helt saknar - trovärdighet.
Marits flykt från Vänsterpartiet, via Socialdemokraterna till Folkpartiet är ett tydligt tecken på politisk mognad och driven av viktiga frågor istället för föråldrat synsätt genom partikollektiv och partibok.

FOLKPARTIET FICK FIN FRAMGÅNG I EU-VALET
Det gick bra i EU-valet för Folkpartiet, som jämte Miljö- och Piratpartiet tog matchen. Folkpartiet är det mest JA-trogna partiet bland alla riksdagspartierna för ett starkare EU. Vi arbetar för att samarbetet i Europa skall göra Sverige rikare, vår omvärld tryggare och ge oss möjlighet att lösa gränsöverskridande problem. Fred, god miljö, trygghet och tillväxt klarar vi bättre genom EU-samarbetet. vi säger JA till Euron, JA till mer samarbete om säker mat, och JA till ett europeiskt FBI för att bekämpa grova brott.