tisdag, december 01, 2009

ÅTER UPPLOPP I PARIS FÖRORT

Klyftorna mellan Paris förortskvarter och andra stadsdelar har inte minskat sedan upploppen 2005. I Parisförorten Clichy.Sous-Bois där upploppen rasade som värst 2005 har det inte blivit ett dugg bättre. Ilskan breder ut sig och numera är det inte bara ungdomar som öppet visar sitt missnöje utan även bland de vuxna.

Nu är det 30-åringar som studerat, gift sig, skaffat barn men nu är arbetslösa som känner oro och uppgivenhet. Den socialistiske borgmästaren Claude Dilain i Clichy ser med stor oro hur utvecklingen stannat och alla vackra fraser vad som skulle genomföras sedan 2005 har uteblivit - utbildning, lösningar för de arbetslösa och transporter lyser med sin frånvaro. Och gatumiljöerna har inte blivit vackrare och detta genererar besvikna medborgare i förorterna.

FAROR SOM VÄXER
Främlingsfientligheten växer sig starkare i vårt samhälle. I Sverige bubblar det under ytan. Landet Schweiz som nyligen lagstadgat mot att inte uppföra fler minareter har mött stor uppmärksamhet runt om i världen. Detta förakt är inte bara ett schweiziskt dilemma utan finns även nära oss själva. I ett samhälle där orättvisorna växer, arbetslöshet och uteblivna system för utbildning och arbeten gror förakt och våld.

Även i vårt eget land finns detta förakt och ungdomarna i t ex Bergsjön och Rosengård känner detta. Det är viktigt att politiker verkligen tar tag i problemen och få barn- och ungdomarna att lämna farliga och olämpliga miljöer. För ungdomar att se arbetslöshet och uppgivenhet är inga bra signaler. Dessa förorter är inte särskilt mer annorlunda än den parisiska förorten Clichy-Sous-Bois, de är tickande bomber...