måndag, maj 17, 2010

SABOTAGE iNNAN INVIGNING.

Den färgrika Galadressen som utsatts för vandalisering.
Grodorna har sparkats bort.
Så här såg de fina grodorna ut häromdagen. Så ser de inte ut längre.

Det händer mycket i Borås just nu. Förändringarnas vindar blåser. På fredag är det invigning av Borås Internationella Skulpturfestival 2010 med en rad nationella och internationella konstnärers verk. Ett av dessa är William Sweetloves verk "Cloned frogs on Gala dress" 1 av 5 producerade och inköpt av Borås Konstmuseum inför Skulpturfestivalen.

UTSATT FÖR ÅVERKAN
De färgglada skulpturerna har snabbt blivit populära. De är fantasieggande i i sina uttryck, i form och färg. Den politiska undertonen finns mot klooning och tillväxtpreparat. Allt stämmer inte trots det glada, färgrika yttre.
Barnen har fått kritik för att de klättrar på skulpturerna. Många föräldrar lyfter upp sina barn för att "rida" på de kolossala hundarna. Jag förstår dem.

Det som nu skett - total vandalisering och hänsynslös respekt mot verket är inte utfört av några småbarn. Det är vuxna ungdomar som saknar respekt och förståelse här i livet.
Ett äldre par som jag talade med när jag såg förödelsen hade tårar på kinderna. - " Det känns som man lika gärna kunnat sparka på oss".

Det som skett har skett. Nu kommer Galaklänningen att plockas bort. Förmodligen hela skulpturgruppen. Det kommer att kännas. Och de kommer att saknas av många inför invigningen.