torsdag, september 24, 2009

MAKTEN, KULTUREN OCH HÄRLIGHETEN


Hade du förväntat dig att svenska politiker skulle sträcka sig över folkgenomsnittet när det gäller kultur? Glöm det. De är på samma nivå. Annat är det med de europeiska makthavarna, de kan recitera sin favoritpoet vid högtidliga tillfällen. I Sverige finns inte den kulturella bildningen, påtalar Gunnar Bergdahl, redaktör till boken Folkvald Kultur som kommer den 7 oktober.

I boken görs för första gången en undersökning om hur makthavarna konsumerar, film, musik, litteratur och konst. Och det imponerar inte. Politikerna visar vilka preferenser de själva har. Föga överraskande har många Mamma Mia som sin favoritfilm, Picasso som favoritkonstnär och Jan Guillous Onskan som största läsupplevelse.
Att Mona Sahlin och Socialdemokraterna älskar Bruce Springsteen är vida känt så när hon och Leif Pagrotsky besöker Hultsfredsfestivalen är de inte så olika gemene man, eller ungdom.
Kanske kulturen skulle må bättre av en partipolitisk positionering. Som det nu är blir det mesta utslätat och profillöst. Det gagnar ingen, inget och allra minst kulturen.

måndag, september 21, 2009

DATORSPELANDE - NYTTA, NÖJE ELLER NATTLIGT FÖRDÄRV?



Just nu pågår en intressant utställning på Borås Museum. "Datorspel" - där du kan prova på, spela och diskutera i en utställning om datorspel och spelandet.

Orvar Säfström från TV - film- tv-spel- och musikkritiker invigde utställningen för en stor grupp ungdomar som sökt sig till Borås Museum i Ramnaparken.

I vanliga fall är det mest konsthantverk och basutställningen som lockar och då är de flesta medelålders besökare. Nu kom en ny publik vilket var självklart. Vänder man sig med frågeställningar till ungdomar, om det som är deras värld, så kommer naturligtvis ungdomar och vill vara deltagande.
Proppfullt med besökare talade sitt tydliga språk.
Musikgruppen Powerplay framförde också musik från Nintendo Entertainment System i kontrasternas ultimata form - nämligen i den gamla Ramnakyrkan med flera hundra år på nacken.
Det var stort att se en proppfull kyrka med unga lyssnare till den projicerande Mario som hoppade till musiken.