torsdag, september 24, 2009

MAKTEN, KULTUREN OCH HÄRLIGHETEN


Hade du förväntat dig att svenska politiker skulle sträcka sig över folkgenomsnittet när det gäller kultur? Glöm det. De är på samma nivå. Annat är det med de europeiska makthavarna, de kan recitera sin favoritpoet vid högtidliga tillfällen. I Sverige finns inte den kulturella bildningen, påtalar Gunnar Bergdahl, redaktör till boken Folkvald Kultur som kommer den 7 oktober.

I boken görs för första gången en undersökning om hur makthavarna konsumerar, film, musik, litteratur och konst. Och det imponerar inte. Politikerna visar vilka preferenser de själva har. Föga överraskande har många Mamma Mia som sin favoritfilm, Picasso som favoritkonstnär och Jan Guillous Onskan som största läsupplevelse.
Att Mona Sahlin och Socialdemokraterna älskar Bruce Springsteen är vida känt så när hon och Leif Pagrotsky besöker Hultsfredsfestivalen är de inte så olika gemene man, eller ungdom.
Kanske kulturen skulle må bättre av en partipolitisk positionering. Som det nu är blir det mesta utslätat och profillöst. Det gagnar ingen, inget och allra minst kulturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar