måndag, november 16, 2009

MÅNADENS VINNARE - SD

Knappt tio månader till valet 2010.
Novembermånadens vinnare är SD - Sverigedemokraterna.
I spaltmillimeter räknat slår de ut samtliga partier tillsammans. Med råge. Detta borde vara en signal till samtliga partier oavsett färg, att finslipa strategin och ta udden av SD´s politik och retorik. Detta har jag påtalat sedan valet 2006 - men inget parti har format en politik värt namnet. Hur tänker dom? Att möta SD med anfall och förakt hjälper föga när många människor känner att de etablerade politikerna inte lyssnar. Vad kommer att hända?

I natt eldhärjades ett bilgarage i Göteborg med stora materiella skador. Natten innan eldhärjades en skola. Den brann ner till grunden. 300 elever står utan sin skola i ca 2 år.
Vem eller vilka som står bakom dessa bränder kan det bara spekuleras i än så länge, men likheterna är slående med den utvecklingen man kunnat bevittna i Paris, Marseille, Lyon m fl franska städer. Men också på andra platser runt om i Europa. Frågorna är många och för många människor är det en förtvivlan och rop på lyssnande.
Detta faktum varnade jag för redan 2006 på gruppmöten i mitt parti, men frågorna har sopats under mattan. I Göteborg har man inte vaknat. Där är grogrunden för SD markant - vanliga människor vågar inte gå ut på gator efter skymning.

Det här är bara några exempel på varför Sverigedemokraterna vinner poäng. Något grovhugget kan man säga att det är många som lyssnar på SD´s politik bland vanliga människor. Detta om något borde få de etablerade partierna och politikerna att samlas inför ett gemensamt uppdrag - förbättrad politik!

söndag, november 15, 2009

SD PLOCKAR ALLT FLER NYA VÄLJARE

Svart på vitt. Statistik ljuger inte. Jag har vid flera tillfällen sagt att SD kommer att bli den tunga överraskningen vid valet 2010. Det andra partiet blir MP. Resultat: regeringsbyte!

Detta vill ingen se. Men det här kan bli resultatet ifall regeringen inte tar jobbproblematiken på allvar. Var finns de idéer som skapar de nya jobben?

De marknadsundersökningar jag analyserar visar med all tydlighet vart strömningarna går. SD kommer att ligga i samma nivå som FP. KD klarar inte gränsen och C klarar sig inte heller. FP kan hålla sig kvar om man fångar upp viktiga väljargrupper. En sådan väljargrupp är de unga, och nya svenskar, men där är MP dominerande. Miljöpartiet kommer att bli den stora vinnaren och S gör sitt sämsta val någonsin om inget dramatiskt händer under de närmaste 6 månaderna. Moderaterna med alliansen måste vinna väljarnas långsiktiga förtroende och inte bara stirra sig blinda på skattetryck. Jobben är viktiga både för mänskligt välbefinnande men också för skatteintäkter. Här saknas det bärkraftiga idéer från Alliansen.

HÖJD SKATT FÖR BÄTTRE VÄLFÄRD
Min uppfattning är att med höjd skatt kan Sverige få en högre kvalitet inom den offentliga sektorn. Moderaternas envisa och ensidiga jakt på skattekronor är förlegad. Jag tror att vanliga människor kan vara villiga att betala en krona mer för en bättre äldreomsorg, bättre barnomsorg, bättre skola etc. "Nya Arbetarpartiet" bör nog ta tag i välfärdsfrågorna annars växer sig problemen och blir övermäktig för Alliansen och Moderaterna.
Frågan är öppen - kan man hålla SD utanför?

Filmsnutt: Lars Gustaf

HOPPAR AV FULLMÄKTIGE INFÖR VALET 2010.


Artikel i Borås Tidning. Många har ringt, mejlat och kommenterat.

Storm i ett vattenglas så beskriver jag det hela. Så dramatiskt var det inte som nu görs gällande.
Så här var det;
Inför Folkpartiets möte skulle man fastställa kandidaternas namn på valsedlarna inför kommunvalet 2010. Inför röstningen meddelade jag, att jag inte ställer upp i kommunvalet och samtidigt meddelade jag att jag inte heller är aktuell inför Riksdagsvalet. Så enkelt var det.

Jag har suttit en mandatperiod och tycker att man skall ifrågasätta sin roll. Det borde definitivt fler göra. Att Fullmäktige är en fars är jag inte ensam om att tycka. Alla som känner till ordningen i fullmäktige vet att man kan ifrågasätta detta tryckknappsförfarande. Hela processen är odemokratisk, tycker jag. Allt är redan beslutat. Tryck grönt så har du gjort ditt jobb.

Radio Sjuhärad toppar med nyheten att jag lämnar politiken. I protest skriver man. Protest mot vad? Så var det naturligtvis inte. Jag har däremot aviserat att jag inte ställer upp inför Kommunvalet och Riksdagsvalet. Och det tog skruv.

I radiointervjun blev jag lite klippt och redigerad i omstuvad form, det hör ju till media. (Du kan lyssna till den, här nedan.) Jag har inte uttalat att jag tänker lämna politiken, inte heller Folkpartiet. Borås Tidning skrev att jag lämnar Fullmäktige inför valet 2010 och det är korrekt.
Att jag i detta sammanhang ifrågasätter det politiska tjafset generellt och även vårt eget politiska arbete inom partiet, borde också fler göra.
När jag beskriver att vi måste skapa nya plattformar för politiskt arbete, så är det som jag talar till döva.

SOCIALT OCH LITEN EXTRAPENG
Varför sitter man i Fullmäktige? Den frågan har jag ställt mig många gånger. Det är en fars. Mötena springer lätt iväg från klockan 18 - 23. Och ändå har inget nytt framkommit.
Min hypotes är att många sitter i Fullmäktige för att de får ett tillskott i pengar. Och för vissa är det socialt. Inte minst de som sitter i nämnderna blir det ett sätt att träffa människor.

Jag anser hela systemet borde ändras - max två mandatperioder i ordförandeställning därefter en kvartsvarv. Samma regler för nämnder och andra politiska uppdrag. För mig är det djupt odemokratiskt när man sitter år efter år i samma ställning.