söndag, juni 14, 2009

Parkteaterns öde i politikernas händer.



Det vore tragiskt om det inte går att rädda den kulturhistoriska byggnaden - Parkteatern.
Teatern har enastående potential som evenemangsarena för olika uppträdanden. Det vore intressant att utveckla idéer runt hela Parkteatern och ett område som kan vara naturligt vore Ramnaparken. Men även Annelundsparken kan vara aktuell anser jag.
Placeringen borde vara en skitfråga medan bevarandet inte är det. Och beslut hastar om man skall kunna förädla idén och bevara byggnaden. Att låta t ex Bygglinjen såväl demontera som montera den vore ett utvecklande projekt. Och för Borås - som inte kan visa upp alltför många kulturbyggnader från tidigt 1900-tal vore det en kulturgärning att bevara den och väcka nytt liv i Parkteatern. Byggnaden skulle kunna förädlas som den en gång var med en utomhusscen och biljettlucka mm. Mina ambitioner är också att kunna skapa ett fint café i anslutning till Parkteatern och därigenom också få ett högre attraktionsvärde till byggnaden och området. Det kafé som idag finns i Ramnaparken är inte driftsekonomiskt och knappast tidsenligt heller. Det är i själva verket varken det ena eller det andra och det är risken med hela Ramnaparken - det både vill vara något men blir ingenting pågrund av att det saknas en strukturell plan vad man vill göra med hela parkområdet och byggnaderna. Därför blir det som det är - ett duttande fram och tillbaka och lappande på någon byggnad här och där medan egentligen förfaller hela byggnadsbeståendet. Det här arbetet handlar inte om pengar utan om engagemang och intresse att bevara och utveckla. 

ARTIKEL OM PARKTEATERN KAN RÄDDAS
Kan Sven-Bertil Taube bli Parkteaterns räddning. Förhoppningsvis så kan i alla fall fler boråsare ta sig till Parkteaterns och själva se vilken potential det finns i byggnaden. Det vore intressant om det kan väckas en folklig opinion om bevarandet av teatern.
min uppfattning är att teatern skulle kunna få ett bredare användningsområde ifall man skapade en större bredd för evenemangen. Det utesluter ju inte att ha rock och pop eller grånsöverskridande arrangemang för alla generationer. Scenen är stor och med stort djup vilket erbjuder många möjligheter, anser jag. Parkteatern tar ca 1000 personer sittande och med byggnadens smått genialiska funktion att kunna öppna båda långsidorna och baksida för ståplatser blir Parkteatern en högst personlig men också ur ett kulturhistoriskt perspektiv något unikt och enastående.

Att många av världens celibriteter uppträtt gör teatern ännu mer atraktiv, Osmond Brothers, Stan Getz, Count Basie, Paul Anka, The Hollies är bara några förutom alla musikaler, operetter mm som glatt boråsarna genom åren. Låt Parkteatern få nytt liv!