lördag, december 12, 2009

NYA KULTURAVTALET - FOKUS PÅ BARN OCH UNGDOM

Bilden har inget direkt med artikeln att göra - inte annat än att det nya Kulturavtalat skall gagna alla. Och skapa bättre förutsättningar för konst- och kulturlivet i Västra Götaland, inte minst för barn och ungdomar.

Ett första steg är taget mot ett stabilt samarbete inom kulturområdet mellan kommun, region och stat. Det är det nya "kulturavtalet" som det hela handlar om. Att tillsammans åstadkomma någonting bättre, främst för barn och de ungas rätt till kultur.
"- Det här är ett kliv mot ett nytt Sverige och det är kulturen som visar vägen i den regionalisering som nu sker, " säger ordf i Kulturrådet Kerstin Brunnberg.

KULTURAVTAL - AVSIKTSFÖRKLARING
Avtalet mellan Statens Kulturråd och Västra Götalandsregionen är att skapa bättre förutsättningar för konst- och kulturlivet i Västra Götaland samt att ge alla i regionen tillgång till ett stort och varierat kulturutbud av hög kvalitet.

ÖKAT DELTAGANDE I KULTURLIVET
Bland annat är målet att öka deltagandet i kulturlivet, förbättra villkoren för konstnärer, särskilt fokus på barn och ungdomar, ökad samverkan mellan kultur och andra politikområden, stärka forskningen mm.

Det här är en del av det innehåll i den strategi som skall identifiera behoven av utveckling och förnyelse och stärka formerna för samverkan mellan kommun, region och stat.

Foto: Lars Gustaf

tisdag, december 08, 2009

ALLT FLER HOPPAR AV POLITIKEN

Färgstarka politiker lyser med sin frånvaro. Självgoda och härskarroll är tydligare än inom näringslivet.
Allt fler lämnar politiken. Såväl lokalt som riks. Var tionde lämnar sitt uppdrag i förtid och detta är en tendens som verkar öka. Varför?
Jo. Därför det är en attitydförändring på gång. Jag har många gånger aviserat min egen ståndpunkt, att det är inte självklart att politiker skall sitta år efter år i nämnder och i Fullmäktige. Det borde reformeras.
Kommunfullmäktiges ordförande har arbetat i 33 år... hon avgår i och med valet 2010, det säger allt.
- Att sitta i Riksdagen eller i Fullmäktige är inget man skall göra på livstid, Lena Wängnerud, docent vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, menar "att detta är i grunden en sund utveckling och inställning." Gustav Fridolin är ett synnerligen gott exempel på en ung politiker som gjorde ett gott arbete under sin aktiva roll i rikspolitiken och Riksdagen. När Miljöpartiets Maria W nu aviserar att hon avgår i och med valet 2010 så framtvingar det också ett nytänkande inom partiet. De flesta partier är otroligt stereotypa och de som hamnar inom politiken - människorna - är också ofattbart lika i sina attityder. Det är bara färgerna som skiftar.
Detta gäller i synnerhet Fullmäktige som är en ren parodi på hur vuxna människor är helt oförmögna att fatta egna beslut. Fullmäktige och hela processen är helt verkningslös.


SOVSAL MED BETALD ARBETSTID
73 ledamöter sitter och gäspar sig igenom Fullmäktigemötena. Allt har redan beretts i Kommunstyrelsen vilket innebär att Fullmäktiges Majoritetsgrupp (borgerliga) har bara att trycka på grön knapp.
I Fullmäktige-handlingarna står det oftast i stil med detta; " Kommunstyrelsen tillstyrker och föreslår Kommunfullmäktige besluta.... eller bevilja". Det innebär att "Majoriteten" - de partier inom det borgerliga blocket - Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokrater, Miljöpartiet och Vägvalet har bestämt att de röstar lika. Alltså grönt. Här finns ingen spelplan för egna insparkar eller piruetter.
De andra - Socialistblocket - Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hör till "Minoriteten" - och agiterar utifrån sina värderingar och möter de förslag som diskuterats inom Kommunstyrelsen. Man har i princip alltid annan uppfattning och röstar emot - alltså rött.
Eftersom Majoriteten vinner röstningarna begär Minoriteten votering och så är turerna gång på gång. Tidskrävande och tålamodsprövande.

JAG LÄMNAR INTE ALLS POLITIKEN I PROTEST


En stor missuppfattning. RadioSju klippte ihop intervjun och drog själva slutsatsen av mitt missnöje med Fullmäktige.
Mitt eget val att inte ställa upp i Fullmäktige inför valet 2010 har inte undgått många. Inte heller att jag valde att inte kandidera till Riksdagen.

Min filosofi är glasklar;
- Ingen skall sitta längre än max två mandatperioder i sträck. Detta uttalade jag tydligt redan vid förra valet. Inom politiken sitter det rävar år efter år. Klart olämpligt och odemokratiskt.
- Det bör ske en föryngring på alla plan inom det politiska etablissemanget. Man måste ha modet att släppa fram de unga som ser på samhället utifrån andra perspektiv.

DELTAGER I FULLMÄKTIGE FRAM TILL VALET 2010. FULLFÖLJER MITT UPPDRAG.
Jag aviserade alltså att jag inte kandiderar till Fullmäktige inför valet 2010. Inget dramatiskt i det. Däremot fullföljer jag mitt uppdrag fram till valet 2010. Då har jag gjort rätt.
Mitt avhopp från Riksdagslistan har flera skäl. Ett av de främsta är att Lucas Regnér - vår unge kandidat plötsligt hamnar i absoluta toppen av listan. Det möjliggör att han kan hamna i Riksdagen. Då har jag också där fullföljt mina egna intentioner - satsa och möjliggör för de unga att träda fram.

REGIONEN KANSKE ?
Reaktionen har varit stor efter att jag valt att inte ställa upp i Kommunvalet och Riksdagen. Många partivänner, andra partier och allmänhet har undrat. Jag har förklarat.
Tjänstemän inom Kommunen och partifolk har tyckt att jag borde jobbat i Västra Götalandsregionen och därmed vara ett språkrör för Borås. Många av de bidrag som flödar runt i regionen går spårlöst förbi Borås. Inte minst när det gäller kulturen. Nu kuppades jag in på Regionlistans sista rad, så möjlighet finns att hamna där. Men sannolikheten att få en plats i regionen är knappast stor. Och det är inget dramatiskt över det heller.

RADIO SJUHÄRADS WEBBSIDA:
Felaktigt skrevs att jag lämnar politiken i protest. Det var en journalistisk vinkel med spets.
Jag lämnar Fullmäktige från och med valet 2010. Inte politiken. Jag fullföljer mitt uppdrag för mina väljare fram till valet 2010.