tisdag, december 08, 2009

ALLT FLER HOPPAR AV POLITIKEN

Färgstarka politiker lyser med sin frånvaro. Självgoda och härskarroll är tydligare än inom näringslivet.
Allt fler lämnar politiken. Såväl lokalt som riks. Var tionde lämnar sitt uppdrag i förtid och detta är en tendens som verkar öka. Varför?
Jo. Därför det är en attitydförändring på gång. Jag har många gånger aviserat min egen ståndpunkt, att det är inte självklart att politiker skall sitta år efter år i nämnder och i Fullmäktige. Det borde reformeras.
Kommunfullmäktiges ordförande har arbetat i 33 år... hon avgår i och med valet 2010, det säger allt.
- Att sitta i Riksdagen eller i Fullmäktige är inget man skall göra på livstid, Lena Wängnerud, docent vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, menar "att detta är i grunden en sund utveckling och inställning." Gustav Fridolin är ett synnerligen gott exempel på en ung politiker som gjorde ett gott arbete under sin aktiva roll i rikspolitiken och Riksdagen. När Miljöpartiets Maria W nu aviserar att hon avgår i och med valet 2010 så framtvingar det också ett nytänkande inom partiet. De flesta partier är otroligt stereotypa och de som hamnar inom politiken - människorna - är också ofattbart lika i sina attityder. Det är bara färgerna som skiftar.
Detta gäller i synnerhet Fullmäktige som är en ren parodi på hur vuxna människor är helt oförmögna att fatta egna beslut. Fullmäktige och hela processen är helt verkningslös.


SOVSAL MED BETALD ARBETSTID
73 ledamöter sitter och gäspar sig igenom Fullmäktigemötena. Allt har redan beretts i Kommunstyrelsen vilket innebär att Fullmäktiges Majoritetsgrupp (borgerliga) har bara att trycka på grön knapp.
I Fullmäktige-handlingarna står det oftast i stil med detta; " Kommunstyrelsen tillstyrker och föreslår Kommunfullmäktige besluta.... eller bevilja". Det innebär att "Majoriteten" - de partier inom det borgerliga blocket - Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokrater, Miljöpartiet och Vägvalet har bestämt att de röstar lika. Alltså grönt. Här finns ingen spelplan för egna insparkar eller piruetter.
De andra - Socialistblocket - Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hör till "Minoriteten" - och agiterar utifrån sina värderingar och möter de förslag som diskuterats inom Kommunstyrelsen. Man har i princip alltid annan uppfattning och röstar emot - alltså rött.
Eftersom Majoriteten vinner röstningarna begär Minoriteten votering och så är turerna gång på gång. Tidskrävande och tålamodsprövande.

2 kommentarer:

  1. Det kan vara tröstlöst ibland, men likväl känns det som att det är värt det när man får framföra det man suttit och filat på och förberett.

    Även om jag tycker om blockpolitik, det blir tydligt för väljarna, så är det ibland t.o.m väl cementerade block för min smak ibland i Borås.

    SvaraRadera
  2. Fredrich - jag håller med dig. Du är ung och vill mycket. Det är bra och viktigt. Det är precis det jag värnar om. Min "kuppning" på vårt interna FP-möte att inte ställa upp till Riksdagen innebar att Lucas Regnér placerades upp på 3:e plats på Riksdagslistan. Han är bara 20 år och några år därtill. Det ligger helt i min strategi att unga, engagerade människor måste få större plats - i såväl samhället som i politiken. Enda chansen att de får sin röst hörd är att de hamnar där de kan få andra att lyssna på vad de har att säga. Fullmäktige är en teater och jag tycker det är för viktiga beslut som bara passerar revy... Jag lämnar inte politiken i protest som Radio Sjuhärad skrev och basunerade ut - jag lämnar Fullmäktige fr o m valet 2010. Jag härdar ut fram tills dess. Vi möts på barrikaderna!!

    SvaraRadera