måndag, september 28, 2009

SVERIGEDEMOKRATERNA TAR STÖRRE PLATS

Trångsynta politiker känner inte marknadens svängningar. Det handlar om att vara lyhörd inför väljarnas attityder, förändringar och missnöje. Min uppfattning är att det är märkligt att så få politiker verkligen möter Sverigedemokraterna med andra argument, än detta utmärglade tjat om att de är främlingsfientliga.

Sverigedemokraternas framgångar beror knappast på en ökad främlingsfientlighet bland väljarna. Det visar undersökningar. Tvärtom. Deras intresse och närvaro att förändra lokalt har skapat deras framgångar. I riksdagsvalet 2006 tog SD 144 mandat av Sveriges 290 kommuner, det vill säga nästan hälften. Och detta faktum är bara en försmak av vad som kommer att ske inför valet 2010. Och detta på grund av en rad trångsynta politikers oförmåga att "läsa marknaden". Vad människor vill, känner och tycker. Politikerna kan ju i princip tycka vad de vill om SD, men det är ändå väljarna som gör sitt val.

IDÉER OCH LÖSNINGAR SAKNAS
Politikerna borde istället fokusera på att lösa problemen i kommunerna och söka nya idéer och lösningar. Det finns sedan länge en uppfattning att svenskarna blivit mer främlingsfientliga, och kritiska till invandring och ett mångkulturellt samhälle. Men det stämmer inte.

Det finns också en föreställning om att Sverigedemokraternas väljare är marginaliserade och extrema, men forskning och undersökningar visar att de i själva verket är ganska vanliga svenskar, som bl a är kritiska till invandringspolitiken.
SD har också lyckats med att öppna upp och väcka frågor kring de äldres situation och missförhållanden i samhället. Det är klart det väcker sympati. Av precis samma skäl är det intet förvånande att människor sympatiserar med klassmorfar eller att socialt handikappade skall kunna få ha en hund. Det är dags för politikerna att vara konstruktiva och idédrivna.
Dessvärre är alltför många kvar i gamla strukturer och uppfattningar. Det vinner SD på.

DAGS ATT SATSA PÅ KÄRNKRAFT.


Är du klimatsmart? Då bör du läsa detta.
Vi vet idag vilka problem som kan drabba vår värld ifall vi inte gör något radikalt, snabbt.
Kärnkraften är idag den enda ekonomiskt mest försvarbara tekniken men också världens största källa till koldioxidfri elektricitet. Den producerar en renare electricitet.

HOTET MOT VÅR VÄRLD
Två tredjedelar av världens elektricitet produceras genom att förbränna kol, olja och gas. Att i det läget stänga ned koldioxidfri elproduktion är ren och skär ansvarslöshet.
I Sverige har vi inom alliansen beslutat att avveckla avvecklingsplanen. Det är klimatsmart.

FÖRBUD ATT BÄRA HELTÄCKANDE SLÖJA I SAMHÄLLET.


Visst, detta är en kontroversiell fråga. Men frågan kvarstår. Hur vill vi kommunicera och se på våra medmänniskor i vårt samhälle. Att bära heltäckande slöja i t ex skolundervisningen har blivit aktuell sedan en lärarstudent anmält en skola till Diskrimineringsombudsmannen.

Frågan är inte okomplicerad. Självklart måste varje individs fri- och rättigheter alltid väga tungt. Men själv anser jag att det är olämpligt att elever och lärare bär heltäckande slöja i undervisningssituationen. Detta eftersom essensen i undervisningen handlar om förmågan att kommunicera på bästa sätt. Hur ska man kunna kommunicera med sina medmänniskor som har rullgardinen nedrullad framför ögonen?

Rektorerna ska ha befogenhet att fatta obekväma beslut som behövs för att undervisningen ska fungera. I det här fallet handlar det om att förbjuda bärande av niqab och burka om man upplever att det stör undervisningen.

Jag kan mycket väl tänka mig ett förbud eller regelsystem för bärandet av niqab och burka i vårt samhälle. För mig är det rent motbjudande att se kvinnor i dessa förklädnader som bara förmedlar förakt, förtryck och forntid.