lördag, april 25, 2009

Stora Torget i Borås som Potsdamer Platz i Berlin.


Bild från Sony Building vid Potsdamer Platz i Berlin. Ett tak för Stora torget i Borås?

Det kan tyckas som en utopi. Men det behöver göras något radikalt för Borås centrum.
Det har gått många år sedan mitt förslag presenterades, om tak över Stora Torget i Borås. Jag vill minnas att det var vid en Näringslivskonferens på Grand Hotell i Borås, med mentorn Erik Blix, som jag utvecklade tanken.
Några av oss var inbjudna att vara inspiratörer, däribland jag. Övriga inbjudna var från olika institutioner, näringsidkare, politiker, allmänhet - de skulle ställa frågor, förslag, idéer eller ställa oss mot väggen. Det blev inte mycket av vare sig det ena eller det andra. Det kom mest att handla om vardagliga attiraljer, som papperskorgar i stadsmiljö och liknande.
Arrangören ville få en plattform av idéer som Borås Kommun kunde driva vidare så Borås skulle avancera att bli en intressantare stad. Då - i mitten av 90-talet befann sig Borås i ett slags vakuum. Många städer i  Borås storlek hade redan genomfört eller hade en rad planeringsprojekt kring citymiljöer mm. Eftersom det blev tunnsått av idéer och dialogen var ganska blygsam utvecklade jag min syn på ett antal grepp som skulle kunna öka attraktionskraften för Borås. Ett av förslagen var att sätta tak över Stora Torget - och det blev massmedialt uppmärksammat Även Borås Tidnings chefredaktör Jan Öjmertz gjorde en ansats flera år senare att samla in Borås city under ett tak.


NÅGOT NYTT, ATTRAKTIVT
Nu kan ju denna idé tyckas helt befängt och verklighetsfrämmande. Men min uppfattning är att många städer runt om i världen har just olika gallerior, kupoler och liknande som samlar in och skyddar. För Borås skulle det bli helt unikt, också i Sverige. 
Ett lysande exempel är Potsdamer Platz och Sony Building i Berlin med sin gigantiska överbyggnad kring den nya platsen.

Att skapa något unikt och höja attraktionskraften för centrummiljöer och stadskärnor är en knepig ekvation i gamla städer. Många städer brottas med att skapa en symbolbild och stark centrumkärna för sin stad. Många städer har en historisk spretighet med byggnader, vägar, torg och inte minst sedan några decennier tillbaka också gågator som ibland kan få svårt att hävda sin plats i det offentliga rummet. De flesta städer är liksom utbyggda efter behov och inte från en bärande idé. Några städer har haft turen att få bra strukturer för andra saknas allt. Borås är inget undantag.

MED TAK SKAPAS MERVÄRDEN OCH INTIMITET
Min uppfattning är att med ett gigantiskt tak över hela Stora Torget skapas en naturlig multikommunikativ samlingsplats för olika evenemang, café, restaurang, och viss handel, som skulle fungera året runt. Vinter som sommar. Med markvärme skulle det naturligtvis fungera att sitta ute även under vintern.
Hela Stora Torget får sitt rätta namn om man också rensar bort Torgbrunn och andra fasta installationer och öppna upp för en naturlig mötesplats i centrum. 

TORGBRUNN TILL SÖDRA TORGET
Torgbrunnen är idag en trasig fontän, mer död än levande. Pump och rör är utslitna och fontänen behöver en kraftfull restaurering för att bli funktionsduglig. Därmed skulle den kunna restaureras och flyttas, till exempel till Södra Torget - som snarast borde bli ett levande Torg med caféer och handel som tillhör en handelsstad som Borås. Bara bristen på fantasi begränsar möjligheten att utveckla hela Södra Torget och ytorna från Sandwalls plats till Anna Linds plats. Bussarna borde förpassats för länge sedan. De borde ha sin naturliga mötesplats vid Resecentrum och Centralstationen. 

LEVANDE CITYKÄRNA
Borås politiker måste ta krafttag i exploateringen av Borås - det räcker inte med Sandwalls plats. Boråsarna hungrar efter mer. Och snabbare. Och framförallt om ambitionen är tillväxt och större attraktionskraft till staden, så måste det skapas större mervärden för hela Borås.
Det räcker inte med Arena och Djurpark. Borås citykärna behöver en uppfräschning och tvagning. Och om citykärnan skall stå sig i konkurrens med Knalleland behövs också parkeringsytor. Stora Torget skulle bli perfekt som underjordisk parkeringsyta i kanske två tre plan. Kanske med viss servicenäring och handel. Det skulle rädda Borås city från utarmning och få tillflöde av tusentals fler besökare. Idag drivs inte dessa frågor tillräckligt progressivt.
En stad som Helsingborg har ett underjordiskt "positivt" parkeringsdäck utanför Dunkers kulturhus - dit borde Borås politiker åka för att se hur vi i Borås kan skapa nya ytor mitt i handelscentrat Borås, samtidigt kan de se hur man på ett attraktivt sätt kan presentera sin stads historia. 





tisdag, april 21, 2009

Med en dåres envishet.

Del av artikel i Borås Tidning.

Det är klart att flera politiker undrar över mina utspel i Fullmäktige. Med bildvisningar etc. Men min uppfattning är att sakta kan jag känna att ledamöter tar till sig mina synpunkter och bejakar dem. Det är många som hör av sig och mejlar. Sämst är mitt eget parti att ta till sig mina ambitioner på förändring. Jag tror inte det hänt en enda gång att någon uttalat något positivt om det jag ifrågasätter. Inte ens på våra gruppmöten kan jag känna att jag respekteras och att en dialog i respektive ämnen utväxlas - utan det tillintetgörs. Ignoreras. Och jag förstår varför. Många av mina väljare - de som kryssade in mig i Fullmäktige ställer upp på mig, mina idéflöden och ambitioner till förändring. Men mitt eget parti eller snarare medlemmarna är ju fyllda av traditioner och gamla regelverk. Jag kommer in, relativt ny, utifrån, tar plats, och ifrågasätter mycket av deras partipolitik. Inte konstigt man blir betraktad som den katten burit in...

Barack Obamas förväntade jordskredsseger.

Artikel i Borås Tidning och Borås Tidnings webtidning 2008-11-05


Valet var avgjort redan innan valturnén. McCain mot Obama, ett val mellan dåtid och framtid. Mellan vitt och svart. Mellan gammal och ung. Mellan grusning och drömmar. Mellan antikt och vision. Listan kan göras lång.
Change var den stora manifestationens och dess politiska, tydliga budskap. Och marknadsstrategiskt var det med stor trovärdighet kampanjstrategerna utformade budskap, kampanjmaterial och Barack Obamas tal. Med tydliga budskap till väljarna var det direkta budskapet - förändring. Med en rad okonventionella mediakanaler fångade man också väljarnas intresse i situationer när man minst anade och var minst konkurrensutsatt av olika budskap.
Amerikanarna var trötta på den konservativa politiken, på Bush, på Irak-krig och växande underskott. De sociala orättvisorna växte och den finansiella krisen kom som en käftsmäll mitt i valspurten. Hela den amerikanska filosofin - "american dream" var personifierad i Barack Obama, något fullkomligt unikt och därmed också fullkomligt omöjligt att översätta till andra länders politik. Det är bara i USA något sådant kan hända. Tänk dig att en svart man skulle bli president i Frankrike eller Finland. 
 

Kameraövervakning i Fullmäktigesalen

Inlägg i Borås Tidnings Web-tidning.

Med web-kamera i Fullmäktigesalen blir det möjligt att följa Fullmäktigemötena i din dator och TV.
I samband med den första sändningen så undrade media om vad Bengt Bohlin(s) och jag tyckte om denna företeelse. Många antog att klädseln skulle bli mer formell men det har knappast blivit resultatet. Däremot har debatten blivit "snällare" och med fler balanserade tungor.

Bengt Bohlin är en kontroversiell politiker med vass tunga. Inte alltför sällan tar han struptag på den Sociala nämnden och dess ledamöter som får deras blodtryck att öka.

Fullmäktige - en tryckning på grönt...

(Artikel från Borås Tidning 2007-11-22)

Man behöver inte vara geni för att sitta i Fullmäktige. Det enda som krävs att du orkar fingra dig fram till den gröna knappen. Någon sa att det finns två teatrar i Borås. De båda ligger på var sin sida om Sturegatan. Den ena i Kulturhuset. Den andra i Fullmäktigesalen. Det ligger något i det.
Visst det finns några politiker (flest från det röda blocket) som har humor och som spetsar till de politiska argumenten. Men för det mesta är det ett ganska trött och tillrättalagt forum.

Jag skulle vilja se ett helt nytt Fullmäktige som har mer glöd och entusiasm, kanske är förskrivare av idéer och ett mindre utskott eller en Kommunstyrelse som verkställer. Jag är inte säker på att det skall sitta 73 Fullmäktigeledamöter och trycka rött, grönt eller gult. 

Många har också påpekat för mig att det borde vara fler representanter från "fria yrken"och entreprenörer. Kanske obligatorisk "värnplikt" inom näringslivet. Det skulle vara intressant att veta från vilka yrkeskategorier de flesta härstammar inom politiken. Jag gissar att många är institutionsfolk och inte alltför sällan är lärare. 

En annan fråga som jag fått är - "vad skulle det innebära om Fullmäktigeledamöter arbetar utan ersättning?" Vem skulle delta? Vem engagerar sig i politik utan ersättning? På sin fritid?
Runt om i landet arbetas det lokalt på nya system och allt oftare hörs röster om förnyelse av Fullmäktige-processen.