Bild från Sony Building vid Potsdamer Platz i Berlin. Ett tak för Stora torget i Borås?
Det har gått många år sedan mitt förslag presenterades, om tak över Stora Torget i Borås. Jag vill minnas att det var vid en Näringslivskonferens på Grand Hotell i Borås, med mentorn Erik Blix, som jag utvecklade tanken.
Några av oss var inbjudna att vara inspiratörer, däribland jag. Övriga inbjudna var från olika institutioner, näringsidkare, politiker, allmänhet - de skulle ställa frågor, förslag, idéer eller ställa oss mot väggen. Det blev inte mycket av vare sig det ena eller det andra. Det kom mest att handla om vardagliga attiraljer, som papperskorgar i stadsmiljö och liknande.
Arrangören ville få en plattform av idéer som Borås Kommun kunde driva vidare så Borås skulle avancera att bli en intressantare stad. Då - i mitten av 90-talet befann sig Borås i ett slags vakuum. Många städer i Borås storlek hade redan genomfört eller hade en rad planeringsprojekt kring citymiljöer mm. Eftersom det blev tunnsått av idéer och dialogen var ganska blygsam utvecklade jag min syn på ett antal grepp som skulle kunna öka attraktionskraften för Borås. Ett av förslagen var att sätta tak över Stora Torget - och det blev massmedialt uppmärksammat Även Borås Tidnings chefredaktör Jan Öjmertz gjorde en ansats flera år senare att samla in Borås city under ett tak.
NÅGOT NYTT, ATTRAKTIVT
Nu kan ju denna idé tyckas helt befängt och verklighetsfrämmande. Men min uppfattning är att många städer runt om i världen har just olika gallerior, kupoler och liknande som samlar in och skyddar. För Borås skulle det bli helt unikt, också i Sverige.
Ett lysande exempel är Potsdamer Platz och Sony Building i Berlin med sin gigantiska överbyggnad kring den nya platsen.
Att skapa något unikt och höja attraktionskraften för centrummiljöer och stadskärnor är en knepig ekvation i gamla städer. Många städer brottas med att skapa en symbolbild och stark centrumkärna för sin stad. Många städer har en historisk spretighet med byggnader, vägar, torg och inte minst sedan några decennier tillbaka också gågator som ibland kan få svårt att hävda sin plats i det offentliga rummet. De flesta städer är liksom utbyggda efter behov och inte från en bärande idé. Några städer har haft turen att få bra strukturer för andra saknas allt. Borås är inget undantag.
MED TAK SKAPAS MERVÄRDEN OCH INTIMITET
Min uppfattning är att med ett gigantiskt tak över hela Stora Torget skapas en naturlig multikommunikativ samlingsplats för olika evenemang, café, restaurang, och viss handel, som skulle fungera året runt. Vinter som sommar. Med markvärme skulle det naturligtvis fungera att sitta ute även under vintern.
Hela Stora Torget får sitt rätta namn om man också rensar bort Torgbrunn och andra fasta installationer och öppna upp för en naturlig mötesplats i centrum.
TORGBRUNN TILL SÖDRA TORGET
Torgbrunnen är idag en trasig fontän, mer död än levande. Pump och rör är utslitna och fontänen behöver en kraftfull restaurering för att bli funktionsduglig. Därmed skulle den kunna restaureras och flyttas, till exempel till Södra Torget - som snarast borde bli ett levande Torg med caféer och handel som tillhör en handelsstad som Borås. Bara bristen på fantasi begränsar möjligheten att utveckla hela Södra Torget och ytorna från Sandwalls plats till Anna Linds plats. Bussarna borde förpassats för länge sedan. De borde ha sin naturliga mötesplats vid Resecentrum och Centralstationen.
LEVANDE CITYKÄRNA
Borås politiker måste ta krafttag i exploateringen av Borås - det räcker inte med Sandwalls plats. Boråsarna hungrar efter mer. Och snabbare. Och framförallt om ambitionen är tillväxt och större attraktionskraft till staden, så måste det skapas större mervärden för hela Borås.
Det räcker inte med Arena och Djurpark. Borås citykärna behöver en uppfräschning och tvagning. Och om citykärnan skall stå sig i konkurrens med Knalleland behövs också parkeringsytor. Stora Torget skulle bli perfekt som underjordisk parkeringsyta i kanske två tre plan. Kanske med viss servicenäring och handel. Det skulle rädda Borås city från utarmning och få tillflöde av tusentals fler besökare. Idag drivs inte dessa frågor tillräckligt progressivt.
En stad som Helsingborg har ett underjordiskt "positivt" parkeringsdäck utanför Dunkers kulturhus - dit borde Borås politiker åka för att se hur vi i Borås kan skapa nya ytor mitt i handelscentrat Borås, samtidigt kan de se hur man på ett attraktivt sätt kan presentera sin stads historia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar