onsdag, februari 03, 2010

LIBERALA SVÄNGAR I TAKT MED TIDEN.

FP´s partiledare Jan Björklund gjorde klart att Birgitta Ohlsson inte var hans förstahandsval som EU-minister. Birgitta Ohlssons kravliberala syn blir en fin kontrast till den mer konservtive Jan Björklund. Det är viktigt att få Fp att framstå med en tydligare profil - ett socialliberalt parti. De nyliberala tongångar man kan uppmärksamma i många länder känns inte rätt för oss människor.

Vi har ett socialliberalt ansvar och Birgitta Ohlsson blir en nytänkande medlöpare och stark kontrast till många av de konservativa Fp-politiker man kan se runt om i landet.
Hon är proIsrael, feminist, djurrättsaktivist, EU-vän, Natovän och kritiserar Fp´s högersväng, kallar Regeringens vårdnadsbidrag för "kvinnofällan" och lade ner sin röst i Riksdagens FRA-omröstning.
Det är med andra ord ingen politisk standardprofil som nu blir EU-minister. Hon hade behövts inom den svenska politiken och triggad många unga, inte minst unga kvinnor att välja Fp.
Men ministerposten kanske blir kort. Som nybliven mamma i sommar så ställs hon tveklöst inför olika val. Barnet eller politiken. Pappan kan ännu inte ge bröstmjölk. Och ett litet barn behöver en mamma. Det vet jag.

FÄRGSTARK EU-MINISTER SKAPAR ETT PIGGARE FP.

Kallad rebell. Nyutnämnda Birgitta Ohlsson som EU-minister, skapar en modernare bild av Folkpartiet. Det välordnade, gamla "skolpartiet" håller på att ömsa skinn. Fram kommer allt fler unga krafter - det enda sättet för "Nya Folkpartiet" att få fler väljare i höst, anser jag i kombination med viktiga politiska visioner. Vi blir inte trovärdiga med tanter och farbröder på alla ledande politiska positioner. Jag har sagt det förr - de äldre, skall fungera som erfarenhetsbank och förse de yngre med fakta och råd. Som en understödstrupp.
Vill Fp ha unga väljare krävs visioner och nytt synsätt på politiken och politikerna.

Själv ville jag ha Birgitta Ohlsson som partiledare för Fp. Men det var nog bara jag som tyckte så. Nu med facit i hand hade hon passat perfekt. Hon är rapp, tydlig, mediatränad och lagom kontroversiell.

Stoppa alla kärringar och gubbar inom politiken, läste jag i en tidning för ett tag sedan. Jag är envist övertygad om att det är enda vägen för att få fler väljare också för Folkpartiet. Ett parti tungt förankrad i disciplin- och skolfrågor. Men något håller sakta på att hända.

PRINCIPFAST, STRIDSLYSTEN OCH PASSIONERAD
Birgitta Ohlsson är en av dessa unga politiker som tar plats - en rebell skriver SvD, och det stämmer. Hon går sin egen väg i de frågor som hon brinner för. Synd att inte fler liberala politiker begriper att detta är en väg för Fp att positionera sig och växa. Alexander Bard är också en av dessa som klipper benen av dessa osympatiska, konservativa krafter som finns i Fp.

OBEKVÄM SOM POLITIKER
Själv har jag blivit dragen i örat flera gånger under min mandatperiod, för att jag är "otålig" och vill få saker att ske snabbt. För mig själv är det fullkomligt självklart att om man brinner för frågor vill man ha lösningarna genomförda. Snabbt. Därför är det oacceptabelt att bli kränkt inom sitt eget parti för att man vill få saker och ting att ske snabbare. Det är hårresande. De politiker som sitter gjutna i gammalt tänkandet är på fel väg. Den nya politiken kräver snabbhet i såväl idé som genomförande.
Därför är det intressant att Birgitta Ohlsson nu blir utnämnd som EU-minister därför att hon matar på och är knivskarp i sin idé, uppfattning och argumentation. Birgitta är en stridslysten politiker men också passionerad. Hon går sin egen väg och inte alltid FP´s. Här har t ex Borås lokala politiker i Fp mycket att lära. Den jolmighet som råder är förlamande om man söker nya, krävande väljare.
Jag tror på Birgitta Ohlsson, hon är profilstark, kunnig och personlig. Hon ser ut som en blandning av Barbie, oskuldsfull porslinsdocka på bröllopstårtan och det är inte de sämsta förutsättningarna för att få uppmärksamhet för sitt arbete som EU-minister.