måndag, september 28, 2009

FÖRBUD ATT BÄRA HELTÄCKANDE SLÖJA I SAMHÄLLET.


Visst, detta är en kontroversiell fråga. Men frågan kvarstår. Hur vill vi kommunicera och se på våra medmänniskor i vårt samhälle. Att bära heltäckande slöja i t ex skolundervisningen har blivit aktuell sedan en lärarstudent anmält en skola till Diskrimineringsombudsmannen.

Frågan är inte okomplicerad. Självklart måste varje individs fri- och rättigheter alltid väga tungt. Men själv anser jag att det är olämpligt att elever och lärare bär heltäckande slöja i undervisningssituationen. Detta eftersom essensen i undervisningen handlar om förmågan att kommunicera på bästa sätt. Hur ska man kunna kommunicera med sina medmänniskor som har rullgardinen nedrullad framför ögonen?

Rektorerna ska ha befogenhet att fatta obekväma beslut som behövs för att undervisningen ska fungera. I det här fallet handlar det om att förbjuda bärande av niqab och burka om man upplever att det stör undervisningen.

Jag kan mycket väl tänka mig ett förbud eller regelsystem för bärandet av niqab och burka i vårt samhälle. För mig är det rent motbjudande att se kvinnor i dessa förklädnader som bara förmedlar förakt, förtryck och forntid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar