tisdag, juni 09, 2009

Debatt i Radio Sjuhärad om vi politiker kan enas om någonting.


Radio Sjuhärad bjöd in representanter från de olika partierna i Borås för någon timmas debatt om EU och om partierna kan enas i någon fråga. Svaret torde bli noll. Varken ja eller nej.
Mycket kom att handla om Piratpartiets framgång i EU-valet. Vilka kom att locka en rad unga väljare till valurnorna.

Bert Karlsson som blev intervjuad via telefon, var förbannad över Piratpartiets framgång - de stjäl från upphovsmännen dundrade han på.
Jag själv försökte förklara att Fildelning i sig inte skall blandas ihop med upphovsrättigheter. Hela internetsystemet bygger på att dela med sig, dela upp, göra språk, text, film och bild tillgängligt. Upphovsrättigheterna är snarare varje konstnärs och artists ansvar att själva eller genom ombud skydda sina verk. Idag finns det redan system som erbjuder att man skall kunna dela med sig av information och betala för det. Apples iTunes är ett exempel på detta.
Jag tror att den största skaran människor vill göra rätt för sig och betala för en artists verk. Och genom en låg anslutnings- eller nedladdningsavgift skulle förmodligen alla betala för nedladdning och vilken artist som helst skulle blir tillgänglig för en helt ny världspublik och framförallt en mycket större än hon haft tidigare.
Jag är övertygad om att denna fråga är löst inom ett halvår och att det finns system som skyddar upphovsmännen och samtidigt erbjuder ännu mer nedladdningsbar information.

1 kommentar:

  1. Sjukt vasst Lars Gustaf, precis rätt inställning till fildelning. Även ifall du glömde att nämna Spotify som ett exempel.

    SvaraRadera