söndag, maj 10, 2009

Borås Stadspark i förvandling - utan helhetssyn.


Det är en blomstrande Stadspark i Borås. Det börjar se ordnat ut. Snygga blomsterprakter som blommar i perioder och avlöser varandra i blomning och doft. Dofter som skänker sinnliga karaktärer och gör parken viktig som rekreationsställe och fristad för lugn och avkoppling. 
Det här är kulturens vagga. Att kultivera, skapa förutsättningar för grodd, tillväxt och skörd...

Med nya parkbänkar och papperskorgar i gjutjärn får parken en kvalitativ höjning. Men var finns strategin för parkens utveckling - vad vill stadsträdgårdsmästaren, vad vill politikerna?

Förstör inte de öppna gräsytorna för informella möten. Riv det fullkomligt anskrämliga kaféet med sina pelare- och pergola-kolonner som saknar både form och funktion. 
Bygg det projekterade Glashuset - det skulle lyfta Stadsparken till nya höjder. En levande kulturstation med kafé- och restaurangverksamhet med spontana utställningar och uppträdanden inom hela kulturspektrat. Liknande upplägg finns i en rad internationella städer.

Fundera över parken som mötesplats, som oas för avkoppling, rekreation, kultur mm - ifall dessa är ledord borde också konsekvensen bli en park som lever upp till dessa begrepp på olika sätt och vis. Då bör man också fundera över parkens nytta, gångstråk, flöden och platser för möten, upplevelser, picnic och vila mm. 
Minigolfbanan på toppen av parken borde kanske ersättas med en dansbana med tak och en liten scen för uppträdande och levande musik. 
Borås Stadspark med sitt centrala läge, har fantastiska förutsättningar. Med försiktig exploatering kan man skapa en vacker mötesplats och park för alla boråsare och turister. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar