söndag, maj 10, 2009

Jag vill göra kulturen till en valfråga.


Det är bra med en opposition som är idédriven. Leif Pagrotsky vill göra kulturen till en valfråga 2010. Det är jag glad för.
Alliansen är inte kulturfientlig men inte heller överdrivet aktiv för att skapa morgondagens kulturklimat. Folkpartiet är ganska ensamma på barriärerna för att få ett utökat kulturutbud och större investeringar inom kulturen. På alla plan och inriktningar.

Vi måste öka intresset för kulturpolitiken, vi behöver en aktiv debatt.
På Fullmäktigemöten har jag vid flera tillfället just belyst detta faktum att kulturpolitiken är viktig. Inte minst gäller det den lokala kulturpolitiken. Att vi nu t ex,  i dessa tider satsar ännu mer på barn och ungdom. 

DANS, TEATER och MUSIK
-"Kulturen är livet" - utropade en fransman inför en utställning i Paris för några år sedan. Han har rätt. Kulturen är en förutsättning för varje samhälles utveckling - framåt.

- Vi som arbetar kulturpolitiskt driver kulturell mångfald, ger förutsättningar för konstnärlig förnyelse och ser till att arrangörsskapet breddas så att kulturen sprids. Det är när kulturen blommar ut i t ex varje stadsdel, vi kan se resultatet av vårt arbete inom olika områden.

BYGGA BROAR
Varje människa har rätt att ta plats och synas oberoende av sina resurser, oberoende av socialgeografisk och etnisk härkomst. Oberoende av funktionsnedsättningar, oberoende av kön, oberoende av sexuell läggning.
Allt humanistiskt och demokratiskt bildningsideal bygger på denna grundläggande tanke - om människors lika värde. Något som är oerhört viktigt för oss inom Folkpartiet Liberalerna.
Kultur och bildning är verktyg fär att stärka demokratin - genom bl a att bygga broar mellan människor för ökad kontakt, relation, och kommunikation. Det är bl a genom samtal vi lär känna varandra och får ökad förståelse för varandras olikheter.
I kristid är kultur helande och tillför betydande kvaliteter som kan avläsas genom lyckligare människor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar