fredag, maj 15, 2009

Företag tar samhällsansvar för letterna.

"Har man en gång sett de hemförhållanden många barn på den lettiska landsbygden växer upp i, är det omöjligt att inte vilja göra något för att hjälpa dem", det säger Andreas Ericson, butikschef på Citygross.
Citygross är en växande livsmedelsrörelse i Sverige och som ägs av familjen Bergendahl och Bergendahlkoncernen. Snart kommer Citygross att etablera sig i Borås - vid Viaredsmotet.

Det är klart att de har egna intressen med att hjälpa. Men det humanistiska inslaget stärker deras varumärke. Förutom att vara lönsamt vill man uppfattas som en snäll och hjälpande verksamhet.

LETTLAND GÅR PÅ KNÄNA
De svenska bankernas optimism om tillväxten i baltikum fick tvärnit i samband med finansoron i världen. De svenska bankerna - Swedbank, SEB, Nordea var några av bankerna som satsat miljarder i Lettland och står nu med svartepetter. 
Krisen kommer att bli plågsam för låntagarna i Lettland men också för Sverige. Den svenska exporten till Lettland var 2008 ca 3,6 miljarder, motsvarande period januari-februari 2009 var minus 50%. Nästan lika illa är det för Lettlands exportindistri och där ligger problemet med arbetsmarknaden med noll tillväxt. Massarbetslöshet som främst drabbar människor på den lettiska landsbygden, har ännu inte märkt av ett stigande välstånd i landet under senaste decenniet. Och definitivt inte nu.
Det är ett faktum att de redan hårt prövade, får det ännu sämre.

Hjälpsändningar är naturligtvis nödvändigt när människor lider och kan bli grogrund för aggressioner av olika slag.
Hjälpinsatser av den typ som Citygross anordnar tillsammans med KFUM kommer förmodligen att följas upp av fler hjälpinsatser för de värst drabbade familjerna.

Jag är övertygad om att det överflöd som vi har i våra länder lätt kan omdistribueras till drabbade. Bara bäst före datum - vilket innebär mängder av varor - som slängs och är helt tjänliga som föda, skulle kunna försörja tusentals människor varje dag.  
Min uppfattning är att det är dags för oss politiker att fundera över hur vi kan skapa nya system för insatser till olika drabbade. Snabba insatser. Först mat. Sedan system för egenförsörjning. Förmodligen skulle vi kunna finna verksamheter att exportera.
Då handlar det inte i första hand att bygga upp ländernas städer med snygga skyskrapor och exklusiva shoppingcenter. Där har bankerna ett massivt ansvar. Insatserna borde naturligtvis ha varit att "bygga upp" ländernas samhälls- och infrastruktur, industri och tjänstesektorer som gör dem självförsörjande, konkurrenskraftiga och levande.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar