tisdag, oktober 20, 2009

VATTENTORNET - ROBIN HOODS BORG

Det här är boråsarnas egen borg. Vattentornet byggd så sent som 1901 men bortglömd sedan många år. Men det vill jag förändra.
Vattentornet är en byggnad som är unik för Borås och som stolt har klarat alla rivningar runt kvarteret Lugnet. Byggnaden är säregen och i tornet är det en magnifik utsikt över hela Borås.
Byggnaden inbjuder till "kulturella" finesser, där man kan blanda textila utsmyckningar med spännande ljussättningar.

Vi har en unik kulturbyggnad i Borås - Vattentornet på Kvarnberget i Salängen.
Dessvärre är "borgen" illa skött och den förfaller sakteliga.
Men jag har en lösning.
För över 15 år sedan var jag en av initiativtagarna till Vattentornsgruppen med ett handlingsprogram för att bevara och utveckla "borgen". Även arkitektbyrån FFNS skapade ett underlag för ombyggnad som skulle göra Vattentornet levande och attraktiv. Den stora vattenreservoaren under borggården var då tänkt som en estradscen med flexibel lösning för olika ändamål.

Oavsett vad som kommer ur idéerna är Vattentornet en alltför viktig kulturbyggnad för att bara glömmas bort. Kanske boråsarna själva vill delta med idéer och tips vad som kan göras för bevarandet av Vattentornet och få det att leva upp. Hela parkområdet borde exploateras och göras attraktivt med mängder av blommor som är värdigt en borg.

MEDELTIDSBORG MED MARKNAD OCH GYCKLARE
En idé vore att bygga ett "plåttält" inne på borggården. Likt koppartältet på Haga i Stockholm. Det innebär att man skulle kunna använda borgen under alla årstider för olika evenemang.
Hela platsen inbjuder att sätta upp marknadsstånd med små bodar, att förhyra för försäljning av olika varor. Alla bodar målade i färgstarka kulörer. Vakter likt schweitzergardet som patrullerar och håller ordning. Hela borgen inbjuder till roliga upptåg och evenemang som skulle fungera fint till såväl julmarknad, nyårsfirande, som midsommarfest. Platsen skulle bli en stor sevärdhet i Borås och en naturlig mötesplats för många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar