lördag, oktober 24, 2009

KULTUR ÄR INGEN LEK FÖR AMATÖRER


Så löd rubriken i GP den 22 oktober 2009. Jasenko Selimovic, tidigare chef för Göteborgs Stadsteater och numera chef för Radioteatern. Han kandiderar till Riksdagen för Folkpartiet 2010. Det är bitsk kritik mot Socialdemokraternas kulturpolitik men också en självrannsakan kring den politik som har förts inom Alliansen. "Socialdemokratin har aldrig intresserat sig för kultur", skriven Jasenko Selimovic, och menar att om kulturen ska spela roll går det inte att se den som en lek för sysslolösa amatörer.

KULTURPOLITIK I ROPET
Aldrig förr har kulturpolitiken varit så omdebatterad som nu. Och det är enligt min uppfattning hälsosamt. Kulturutredningar och propositioner hör nu till vardagsmaten. Men precis som Jasenko Selimovic skriver - saknas väsentliga perspektiv.

Min egen ståndpunkt är att kulturen är en motor och dynamo i varje friskt samhälle. Som måste hanteras därefter, det måste tillföras bränsle och möjligheter att tanka. Drivmedlet saknas och målet vilken riktning kulturen skall bära är otydlig, för att inte säga svag.

Kultur har blivit populär bland alla partier men de flesta har glömt att mitt eget parti FolkpartietLiberalerna är det enda parti som genom åren värnat om kulturens värde, innehåll och utveckling, som också begriper att god kvalitet får kosta.

Jasenko Selimovic, skriver vidare i sin artikel, "Det är som debatten går i inövade spår och så här dags inför valet börjar det erbjudas förväntat fjäskande för kulturarbetare och kulturkonsumenter. Leif Pagrotsky (s), mannen vars korta tid som kulturminister kännetecknas av att kulturen hade så låg status att den inte ens hade ett eget departement, försöker nu plötsligt hävda kulturens betydelse."

Socialdemokraterna saknar därmed all trovärdighet i denna fråga, enligt mig.

"En framtidsvision om kulturpolitiken kan inte gå tillbaka till 1970-talet som socialdemokratin vill. Dagens kultur kräver andra mål, tydligare riktning och en idé om hur vi både anpassar strukturen, hittar långvarig finansiering och skapar villkor för professionella konstnärer att just vara det, " skriver Jasenko Selimovic.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar