tisdag, oktober 20, 2009

BORÅS KOMMUNFULLMÄKTIGE - EN PARODI PÅ DEMOKRATI

Så här kan det se ut minuterna innan Fullmäktige börjar
sitt sammanträde. Snacka om hönsfarm.

Borås Kommunfullmäktige, några minuter innan det hela börjar. Ett spektakel utan dess like. Jag förstår att hela detta system omprövas av olika kommuner. Men när skall Borås ta ett initiativ till förändring.

Varför jag tycker så här?
Jo, låt mig förklara.
Så här fungerar det, enkelt uttryckt;

- Olika ärenden bereds i Kommunstyrelsen. Där sitter ett antal ledamöter med mandat från respektive parti. Högsta hönset om man får säga så är Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m).
Kommunstyrelsen bereder alltså olika ärenden och föreslår att Kommunfullmäktige beslutar och godkänner förslagen. Nu har ju de borgerliga partierna en majoritet - en koalition mellan moderater, folkpartister, centerpartister, kristdemokrater, miljöpartister och vägval - medan minoriteten representeras av socialdemokrater och vänsterpartister. Det innebär i praktiken att majoriteten kan driva igenom alla frågor och förslag och vinna, eftersom vi är i majoritet. Allt klart?
Samma förhållande gäller i Fullmäktige. Alltså det är egentligen bara för majoriteten (borgerliga blocket) att trycka grönt så är saken klar. För minoriteten gäller det att trycka rött och votera.
Så fungerar det. Med andra ord borde sammanträdena gå snabbt. Men så är det inte alls. Utan timma efter timma snackas det helt i onödan - främst från minoriteten. Med resultat att de ca 70 ledamötena sitter långt fram på kvällarna. Med dimmiga blickar. Många skattekronor går åt att betala alla dessa ledamöter varje år. Till ingen nytta.
Jag är övertygad om att förändring kommer att ske.
Det vore mer kreativt att bereda förslagen i Fullmäktige och sedan Kommunstyrelsen beslutar. Problemet blir väl att vi i Kommunfullmäktige aldrig mer kommer att få se dagsljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar