söndag, oktober 25, 2009

PASSAR JAG I POLITIKEN?

Det är inte den här sidan vi vill se i Sverige - ett av världens rikaste länder.

Det är min ständiga fråga. Passar jag i politiken?
En frågeställning som i min värld är ett sundhetstecken.
Företag och människor i olika positioner skall pröva och ompröva sin ställning. Ställa frågor och värdera, omvärdera. Jag har märkt att man tänker inte i dessa banor inom de traditionella partierna. För en sundare demokrati borde många ha avvecklat sig själva. Med vilken rätt håller dom sitt politiska arbete vid liv? År efter år? Traditionalister kan aldrig stå för utveckling, tillväxt och nytt tänkande.
Men det finns en antydan till nytänkande inom Miljöpartiet. Detta gröna vågen parti.
T ex tycker jag det är målmedvetet att de går ut med att bli småföretagarnas parti. Massor av småföretag känner sig svikna av näringsminister Maud Olofssons politik och Alliansens ensidigt sparande.

Maria Wetterstrand har ett starkt självförtroende genom nytänkande politik. De har vind i sina segel och när hon nu vill samla Miljöpartiet till ett bredare parti blir det intressant;

- "Miljöpartiet skall vara ett attraktivt och välkomnande alternativ för allt från frihetliga vänsterväljare till socialliberaler. Vår politik skall präglas av frihet för individen kombinerat med solidaritet och ansvarstagande för kommande generationer".

Formuleringen är som en affärsidé från ett målinriktat företag och därför känns det inte bara intressant utan vinner också i trovärdighet genom det arbete som Miljöpartiet redan gjort. Trängselskatten som var så förhatlig bland andra partier diskuteras nu även att genomföras i t ex Göteborg.
Jag tror att om man följer marknadens attityder så är det just Miljöpartiet och SD som kommer att visa vägen till en annan politik. Att SD blir ett hot ifrågasätter ingen. Deras obscena politik innebär bara att de pekar på problemdelar inom den svenska politiken, medan Miljöpartiet står för ett nytänkande som kan bli besvärande för Alliansen att hantera.

Sverigedemokraterna vill ha tillbaka den gamla, trygga och traditionella staten Sverige, medan Miljöpartiet arbetar för en miljödriven politik med nytänkande.

Åter blir det som jag skrivit så många gånger tidigare, vill man äga en fråga måste man också se till att man investerar i den fråga som det gäller. Formulera sig tydligt. Där har Miljöpartiet en trovärdighet genom t ex sitt klimat- och miljöengagemang.

Hur Folkpartiet Liberalerna och de övriga i Alliansen skall möta Miljöpartiet och SD skall bli intressant att följa. Är det Folkpartiet som skall sörja för att ta det socialpolitiska ansvaret?
Där skola, barn- och äldreomsorg fått ta emot så mycket stryk under senare år? Det känns som vi har en del att upprätta och uträtta.

Film: Lars Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar