lördag, maj 23, 2009

Ramnaparken - misskött klenod i stadens mitt.


Nyligen invigdes Borås Museums Basutställning av fd. statsministern Ingvar Carlsson. Och den satsningen är lyckad och väl genomförd. Men man kan undra vem som bär ansvaret för byggnadsbeståndets skötsel.
I min värld vore det straffbart att missköta kulturhistoriska monument och byggnader såsom det sker i Ramnaparken. Att vårda byggnader är något som ständigt skall pågå och inte en insats som måste ske när byggnaderna mår dåligt.

Basutställningen i den Olssonska Gården var fint anpassad till de omständigheter och begränsningar som byggnaden och rummen erbjuder. Vi behöver en bra basutställning som beskriver Borås och vår Sjuhäradshistoria på ett pedagogiskt och begripligt sätt. Det tycker jag att projektgruppen mycket väl har lyckats med.

Men Ramnaparken och dess byggnader är så mycket mer. Dessa kulturhistoriska skatter kräver omvårdnad och respekt. Underhållet är svikande och ofta undermåligt. Och Borås Museum måste leva i en ständig karusell av aktiviteter som också integrerar de gamla byggnaderna och parkområdet av idéer.

Bild: Invigningstalare av Borås Museums nya Basutställninga var fd statsministern Ingvar Carlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar