tisdag, maj 26, 2009

Kunskap och lägre skatt om Globaliseringsrådet får bestämma.


I den globala, finanskrisens värld, har Sverige drabbats ohämmat. Under senaste året har vi sett dramatiken och problematiken växa.
Som ett litet, exportberoende land är Sverige extremt sårbart. Det skulle räcka om ett par av de största, exportinriktade företagen i Sverige väljer att flytta utomlands så skulle konsekvenserna bli ödesdigra. Sverige skulle nära kollapsa.
Vår svenska bilindustri med underleverantörer är nära att tangera denna problematik.
Sverige behöver nya och vässade plattformar för framtiden. Bland annat nya förutsättningar för mindre och medelstora företag att växa. Men också nya idéer för etablering och nätverksskapande.

ETT VASSARE SVERIGE
Det blir resultatet om Globaliseringsrådet får bestämma. Till regeringens viktigaste beslut hör tillsättandet av Globaliseringsrådet för att fördjupa kunskaperna, att ta fram ekonomisk-politiska strategier samt bredda det offentliga samtalet om vad som krävs för att Sverige ska hävda sig bättre och starkare i en värld präglad av fortsatt globalisering.

Ordförande i Globaliseringsrådet, Lars Leijonborg (FP) vill göra Sverige mer attraktivt. Regeringens Globaliseringsråd har därför utrett hur Sverige ska klara sig när världen blir alltmer globaliserad. Den ytterst kraftiga tillväxten i Kina och Indien gör att Sveriges roll i världen håller på att förändras. Vi lever i Asiens århundrade och makten i världen förskjuts österut. Det är inte längre USA och Europa som håller i taktpinnen.

Till sin hjälp har Globaliseringsrådet fyra ledord för att Sverige skall klara sig bättre i den internationella konkurrensen i framtiden. Lars Leijonborgs taktpinne har anslagit följande rangordning - kunskap, mer kunskapsintensivt kopplat till tillväxtekonomier, entreprenörsskap, omställningsförmåga och sammanhållning.
Vi behöver fler, nya företag och med tanke på vår kris inom bilindustrin få en mer flexibel förmåga att ställa om produktion efter marknadens behov och efterfrågan.

Rådets arbete ska resultera i åtgärder som skall öka Sveriges konkurrenskraft och attraktionskraft. Rådet ska också kunna ta in utomstående experter för konsultativ rådgivning.

NY SKATTEREFFORM FÖR SVENSKARNA
Rådet föreslår bl a i sin slutrapport en blocköverskridande skattereform som leder till att betydligt färre än idag behöver betala statlig skatt. 10 procent av de heltidsarbetande mot idag 30 procent. Totalt handlar det om reformer på 40 miljarder kronor varav skattesänkningarna blir på 28 miljarder kronor. Forskning och utbildning för 9 miljarder och infrastruktur och övrigt för 3 miljarder. I skatteförslaget ingår bland annat att ta bort värnskatten. Ett styrkebevis från Globaliseringsrådet att strunta i pågående kris utan höja blicken mot nytt tänkande för framtid som skall lyfta Sverige till nya framgångar nationellt som internationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar