måndag, juli 25, 2011

STÄNGDA FRITIDSGÅRDAR ETT HOT

I Fullmäktige beskrev jag för några år sedan att ungdomssatsningarna är för få. Att fritidsgårdarna är förvaring istället för aktiv pedagogik.
Det blev inte ett dugg roligare att läsa i Borås Tidning den 20 juli att av 18 fritidsgårdar är 17 stängda under sommaren. Hur tänker de ansvariga?

Var är socialdemokraterna som under hektiska fullmäktigedebatter talat vitt och brett om vikten av ungdomssatsningar. Och hur viktigt det är för integrationen att skapa forum för gemenskap och dialog. Var är ni Lena Palmén (s) och Lennart Andreasson (v)?

FRITIDSGÅRDAR MED GENERÖSA ÖPPETTIDER
Nu - mitt under sommaren - håller 17 av 18 fritidsgårdar stängt. Det räcker med att uppehålla sig i city en sommartorsdag för att få en klar analys av nuläget. Där vimlar det av synliga problem och faror. Och tickande bomber.
Därför är fritidsverksamheten lika viktig under sommarmånaderna som under resten av året, och att det finns generösa öppettider på fritidsgårdarna. Alla ungdomar åker inte iväg under sommaren av olika orsaker.
När nu Borås Stad gör satsningar för ett levande city med aktiviteter som drar folk till centrummiljöerna är det ännu viktigare att det finns backup för ungdomar att träffas under andra former än i city. Att då hålla stängt på ungdomarnas mötesplatser är ett grymt beslut.

ÖPPET FÖR TURISTER
Under 90-talet var jag regelbundet i Frankrike. I min stad fanns en väl utvecklad kommunal verksamhet för alla åldersklasser - mitt under sommaren. Mina barn älskade dessa träffar. Man anordnade pedagogiska temadagar, kulturmöten, lektioner i dans, musik, teater och inte minst basketmatcher som var otroligt populära med "stjärnor" som gästspelare som goda förebilder.
Det är dessa aktiviteter som är viktiga för ALLA barn och ungdomar, oavsett i vilken stadsdel man bor i Borås eller är turist i staden.

NYTÄNKANDE SOM MÖTESPLATS
Fritidsgårdarnas nuvarande innehåll borde omprövas och finna nya roller - från förvaring och uppehållsrum till att bli mötesplatser likt "Facebook, MSN, Skype med flera företeelser.
Insiktsfulla politiker måste ompröva och finna nya sätt att finna och möta ungdomar, för att vinna ett mer generöst samhälle. Enligt FN´s Barnkonvention skall drygt 20% av kommunens satsningar ske på just barn och ungdomar.
Borås Stads satsning på ett Ungdomens Hus kanske är en väg i rätt riktning, dessvärre tvivlar jag på att man lyckas integrera ungdomar med olika bakgrund, etniska grupper och kulturer.
Fritidsgårdarna bör få sin "lokala profil". Kunna fungera som enskilda satelliter och forma sina egna verksamheter utifrån de behov som finns bland de barn och ungdomar som vistas eller bor i stadsdelarna. Med mer kunskapsrelaterat innehåll, som t ex läxhjälp. Med pedagoger och kuratorer som lyssnar och motiverar vilsna barn och ungdomar. Satsningar som får en positiv payback, inte bara för den enskilde utan också för hela samhället.

söndag, juli 24, 2011

VISKAN ÄR EN TYST KLOAK


Sedan mitt verk "ÄRR" installerades vid gamla Teaterbron vid Sandwalls Plats 2007 - har opinionen blivit starkare för varje år. Rösterna höjs att något borde göras åt Viskans kraftigt förorenade sediment. Viskan hör till ett av Sveriges mest förorenade vattendrag. Det är ett resultat av ett hämningslöst dumpande av giftiga, kemiska medel och färger från 50-talet fram till textilindustrins definitiva nedläggning på 80-talet.

FÖRSKÖNING AV STADSCENTRUM
Viskan har en stark identitet och politikerna borde slå vakt om de möjligheter vattendraget kan spela i Boråsmiljön. Men inget görs. Åren går och det händer ingenting.

HJÄRNBRIST INOM JÄRNVÄGSPOLITIKEN

Svensk järnvägspolitik är en katastrof. Medan länder i Europa storsatsar på snabbtåg och moderna anläggningar liknar Sveriges järnvägsnät de från gamla östeuropa.
Varför? Varför tar inte politikerna tag i problematiken? Nu sitter Miljöpartiet i en alltmer ansvarig ställning inte minst i många kommuner - varför griper man då inte och tar tag i miljöarbetet med att bygga ut den nya, svenska järnvägen. Och det raskt.

STORSATSNING PÅ NYA TÅG
Svensk järnväg är kraftigt eftersatt i decennier. Sträckan mellan Göteborg - Stockholm diskuteras år efter år. Varför händer inget? Förlamade politiker tar inte tag i frågorna.

ÅTERKOMMANDE FÖRSENINGAR
Statens Järnvägar köper in italienska lok och vagnar som får byggas om för svenska förhållanden. De klarar inte kyla eller snö. Är det något SJ borde veta så är det att vi har vinter i Sverige och därför inte lägga order på medelhavsvagnar. År efter år kollapsar dessa vagnar för köld eller snö. Och får byggas om, och anpassas efter vårt väder. Kraftiga förseningar får resenärerna att bli frustrerade i väntan.

SATSA PÅ MAGNETTÅG
Min uppfattning är att Sverige borde satsa på magnettåg. En lösning som är billigare och smartare än det traditionella tåg- och rälssystem som gäller nu. Det vi borde satsa på i Sverige är ett helt nytt system där tåget inte rullar eller åker fram utan svävar helt kontaktlöst. Det är snabbare, säkrare och förbrukar mindre energi. Min uppfattning är också att bygga räls på pelare underlättar dragningar i olika miljöer och skapar större driftsäkerhet. Tågen går alltså på upphöjda rälsar i luften.
Varför förs inte denna diskussion inom politiken, undrar jag?